Президентът Доналд Тръмп заяви, че заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн и бившият и.д. директор на ФБР Андрю Маккейб "като че ли са планирали много незаконно действие", когато през 2017 г. са обсъждали конституционни начини да го свалят от длъжност.

Този разговор бе споменат през септември от медиите и е потвърден от Маккейб, който стана и.д. шеф на ФБР след уволнението на Джеймс Коми през май 2017 година, , предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

По онова време, заявява в излъчено вчера интервю за Си Би Ес Маккейб, Розенстайн и той самият са били силно обезпокоени от действията на Тръмп, когото подозирали в опит да осуети разследването за възможно съглашателство между неговия предизборен екип и Русия.

По този повод Розенстайн и Маккейб обсъдили 25-ата поправка на конституцията, която позволява на вицепрезидента и мнозинство от министрите да свалят президента от длъжност, ако се прецени, че той не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Днес президентът Тръмп постави под съмнение надеждността на Андрю Маккейб, който през март 2018 г. бе уволнен от ФБР, като същевременно изглежда се довери на тези негови твърдения.

"Леле, толкова много лъжи от и.д. директор на ФБР и вече опозорен Андрю Маккейб. Той беше уволнен за лъжите си и разказът му днес става още по-откачен. Той и Род Розенстайн изглежда са планирали едно много незаконно деяние и са били разкрити", написа Тръмп в Туитър.

Миналата година, след като новината за този разговор излезе в медиите за пръв път, Розенстайн отрече да е предлагал сваляне от длъжност на президента.

Междевременно неколкостотин души протестираха във Вашингтон срещу решението на президента Тръмп да обяви извънредно положение, за да заобиколи отказа на Конгреса да финансира стена на границата с Мексико, предаде Франс прес.

Демонстрантите носеха табели с надписи "Тръмп покварява конституцията" или "Не щем повече крал".

Конгресът отказа да финансира исканата от Тръмп стена и Тръмп си измисли криза, за да обяви извънредно положение, каза 55-годишната адвокатка Алисън Фулц. "Той се държи като дете, демокрацията не работи така", добави тя.

Извънредното положение позволява на президента да ползва бюджета на Пентагона за строежа на граничната стена, която обеща в предизборната си кампания през 2016 г.

Опозиционните демократи се надяват, че Конгресът ще гласува резолюция за блокиране на това решение. Няколко щата, сред които Ню Йорк и Калифорния, обявиха намерение да оспорват решението на Тръмп в съда.