Президентът Доналд Тръмп заяви вчера отново, че е спечелил изборите в САЩ и повтори недоказаните си твърдения за изборни измами, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той направи обръщение пред сенатори републиканци от местното законодателно събрание в Пенсилвания. Проявата бе организирана в хотел в град Гетисбърг.

Очакваше се да отиде лично да говори пред тях, но не се появи, тъй като член на юридическия му екип е заразен с коронавирус. Вместо това президентът говори 11 минути по телефон, пуснат от адвокатката му Джена Елис на функция високоговорител и държан до микрофон в залата.

"Това бяха избори, които спечелихме с лекота. Спечелихме ги с много", каза Тръмп.

Всъщност той загуби вота в Пенсилвания с около 150 000 гласа разлика от съперника си демократ Джо Байдън. Щатските власти обявиха във вторник официално Байдън за победител.

"Тези избори бяха фалшифицирани", добави президентът, цитиран от Франс прес.

Никакви големи измами не бяха установени на президентските избори на 3 ноември. Демократът Байдън получи над 80 милиона гласа и си осигури достатъчно електори, така че няма никакво съмнение, че той ще бъде 46-ият президент на САЩ, отбеляза агенцията.

Междувременно Доналд Тръмп помилва бившия си съветник по националната сигурност Майкъл Флин, който се призна за виновен, че е излъгал ФБР по време на разследването дали е имало руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., предаде Ройтерс.

"За мен е Голяма Чест да обявя, че генерал Майкъл Т. Флин получи пълно помилване. Честито на генерал Флин и на прекрасното му семейство. Знам, че сега ще прекарате фантастичен Ден на благодарността", написа Тръмп в "Туитър".

Снимки: Официален сайт

Майкъл Флин

А в същото време избраният за президент Джо Байдън направи обръщение към нацията по случай Деня на благодарността. Той прикани американците да пренебрегнат празничните традиции - да не пътуват и да не правят големи фамилни събирания. Байдън добави, че страната може и ще се справи с вируса.

"Сега сме изправени пред дълга, тежка зима. Водим почти едногодишна битка с този вирус. Това ни донесе болка, загуба, разочарование. Костваше толкова много животи. 260 хиляди американци и повече. Раздели ни. Ядоса ни. Настрои ни един срещу друг. Знам, че страната се изтощи от тази борба. Но ние трябва да помним - ние сме на война срещу вируса, а не един срещу друг", каза Джо Байдън, избран за президент на САЩ.

"В идващите месеци и години ще възвисим гласа си и в песента ни ще се пее за спасени животи, поправени неправди и за една обединена нация. Приятели, семейство Байдън към вас - където и да сте както и да празнувате - пожелаваме Ви честит ден на Благодарността. Бог да Ви благослови, и Господ да пази войниците ни", каза още Байдън.