Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е постигнал споразумение с Конгреса за прекратяване на рекордно дългата частична парализа на държавната администрация, която в продължение на 35 дни засягаше 800 000 държавни служители, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Много съм горд да обявя днес, че постигнахме споразумение за слагане край на парализата", заяви Тръмп.

Президентът Тръмп заплаши, че отново ще блокира работата на правителството след 15 февруари, ако няма споразумение за финансиране на гранична стена.

Споразумението позволява да се възобнови работата на администрацията до 15 февруари, а междувременно комисия от конгресмени от двете партии ще заседава за обсъждане на нуждите на страната от гранична охрана.

Тръмп заяви, че САЩ нямат нужда от 3000 км бетонна стена от единия до другия си бряг по границата с Мексико, но подчерта, че по тази граница трябва да се издигнат бариери като част от окончателния план за гранична сигурност. Той заплаши с нова парализа на администрацията или обявяване на извънредно положение по южната граница, ако не получи "справедливо споразумение", отбелязва Асошиейтед прес.