Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха световните агенциите, цитирани от БТА.

"По искане на демократите отложих с две седмици процедурата по преместване на нелегалните имигранти (депортацията), за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона). Ако ли не, депортациите започват", написа той в социалната мрежа.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси се е обадила в петък на президента и е поискала от него да отложи депортацията, предаде Асошиейтед прес. Тя е представител на Демократическата партия.

След като Тръмп обяви решението си, Пелоси реагира със своя публикация в същата социална мрежа:

"Господин президент, приветствам отлагането. За широкообхватна имиграционна реформа е необходимо време. Семействата трябва да останат заедно".

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон обаче заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне днес и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедурата.

По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира "милиони" хора.