Американският лидер Доналд Тръмп обяви извънредно положение и изпрати федерална помощ на властите във Вашингтон във връзка с усилията за осигуряване на сигурността в американската столица преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, съобщиха от Белия дом. Това решение ще позволи на федералните власти да разпределят средства за подпомагане на града по ускорен начин и идва слд като на 6 януари привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия.

Извънредното положение ще продължи до 24 януари.

От ФБР вече предупредиха за заплахи, че се планират въоръжени протести във Вашингтон и по цялата територия на страната в дните преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на свои анонимни източници. За евентуални заплахи от потенциални терористи предупреди и Пентагонът. Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър също поиска да бъде засилена сигурността преди церемонията и настоя всички молби за провеждане на демонстрации по време на този период да бъдат отхвърляни.

Снимка: AP/БТА

Американските власти започват от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Вижте снимки >>

Дотогава разположените близо до Белия дом и Конгреса административни сгради, магазини и ресторанти ще бъдат недостъпни.

Снимка: AP/БТА

Пентагонът обяви вчера, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия миналата седмица.

Снимка: AP/БТА

Близо 5000 допълнителни войници може да бъдат изпратени към тях за церемонията. За момента тяхната мисия се ограничава до логистична подкрепа на местната полиция и те ще бъдат оторизирани "само в краен случай" да извършват арести, ако ситуацията излезе извън контрол, заяви генерал Даниъл Хокансън, който отговаря за Националната гвардия в министерството на отбраната.

Снимка: AP/БТА