Мексиканското министерство на финансите съобщи, че е блокирало банковите сметки на 26 души заради предполагаемото им участие в трафик на хора, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мексико засилва строгите мерки за борба с нелегалната миграция под нарастващия натиск от страна на американския президент Доналд Тръмп. Той заплаши миналата седмица да наложи на 10 юни 5-процентни мита върху целия мексикански износ към САЩ и тези мита да растат с по 5 процента всеки месец, докато не достигнат 25 процента.

Мексико изпрати делегация във Вашингтон в опит да избегне митата. Според мексикански източник, запознат с хода на преговорите, САЩ са предложили да депортират в Мексико нелегалните мигранти от Гватемала. Мексиканците са предложили да изпратят 6000 души от националната си гвардия, за да подсигурят южната граница с Гватемала и да сдържат притока от мигранти.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви, че е окуражен от новите предложения на Мексико, но че те са недостатъчни и че следващата седмица вероятно ще бъдат наложени мита, предаде ДПА.

"На този етап митата ще бъдат наложени в понеделник. Много ясно го казахме на мексиканската делегация. Преговорите ще продължат през следващите дни. Надеждата ни е, че Мексико ще откликне", каза Пенс в Пенсилвания.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че в събота ще отиде на границата със САЩ, за да защити достойнството на Мексико, предаде Франс прес

Обрадор ще посети граничния град Тихуана. Изправени пред американските заплахи, "ние ще проучим всички опции, но позицията ни е, че преди всичко трябва да съхраним приятелството си с народа на САЩ", каза Лопес Обрадор, цитиран от АФП.

Той покани депутати от всички мексикански партии, министрите от правителството си, представители на съдебната власт и ръководители на компании, синдикалисти и религиозни лидери да го придружат при визитата му, планирана за събота следобед, два дни преди края на срока, след изтичането на който Вашингтон заплашва да започне да прилага мита от пет процента за всички вносни стоки от Мексико.

Същевременно вътрешният министър на Мексико Олга Санчес каза, че страната ще затегне контрола по южната си граница след навлизане вчера на стотици мигранти от Централна Америка на мексиканска територия.

Броят на заловените нелегално преминаващи мигранти в САЩ през май е бил най-висок от десетилетие - 132 887, включително рекордния брой възрастни и деца, пътуващи заедно - 84 542, както и 11 507 деца, които са пътували сами.

Тръмп, който е на обиколка в Европа, написа в Туитър от Ирландия, че преговорите във Вашингтон ще продължат с разбирането че, ако не се стигне до споразумение, митата от 5 процента ще започнат да се прилагат в понеделник и ще се увеличават както е предвидено всеки месец, докато достигнат 25 процента през октомври.