Доналд Тръмп назначи двама адвокати в екипа, който ще го защитава на делото за импийчмънта му, ден след като стана известно, че двама водещи адвокати напускат защитата на бившия президент, предаде Асошиейтед прес.

Двамата нови адвокати са прокурорът от Алабама Дейвид Шон и Брус Кастър, прокурор от Пенсилвания.

Загубата на двамата адвокати

Тръмп се раздели с водещите адвокати от екипа за процеса за импийчмънт само малко повече от седмица преди началото му, потвърдиха вчера осведомени източници, цитирани от Асошиейтед прес. Промяната, за която първа съобщи Си Ен Ен, внася нова доза несигурност относно състава и стратегията на неговата защита.

Адвокатите от Южна Каролина Буч Бауърс и Дебора Барбиър са напуснали екипа на защитата на Тръмп по "взаимно съгласие", според израза на един от източниците, което отразява различие в мненията за посоката на делото.

Ще успее ли процесът

Процесът срещу Тръмп, първият президент в американската история, подложен на импийчмънт два пъти, се основава на обвинения, че той е подтикнал поддръжниците си да щурмуват на 6 януари сградата на Конгреса, по време на заседание за утвърждаване на изборната победа на Джо Байдън.

Процесът в Сената започва на 9 февруари.

Републиканци и сътрудници на Тръмп дадоха да се разбере, че смятат да представят един прост аргумент на делото: че процесът срещу Тръмп е неконституционен, тъй като той вече не заема президентския пост. Специалисти по право твърдят, че няма пречки за процес за импийчмънт, въпреки че Тръмп е напуснал Белия дом.