Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на Пентагона да разработи планове за създаване на космически войски, които ще са част от военновъздушните сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Той се съгласи на този вариант вместо поисканото от него по-рано отделно министерство на космическите войски, които да са "отделни и равностойни" на другите видове въоръжени сили.

Президентът заяви, че космосът е "бъдещето и следващата стъпка".

"Трябва да сме готови. Моето правителство смята създаването на космически сили за приоритет на националната сигурност", каза той в Белия дом, застанал редом с вицепрезидента Майк Пенс и и. д. министъра на отбраната Патрик Шанахан.

"Нашите противници са в космоса, независимо дали това ни харесва или не", добави президентът и подписа документ, с който инструктира министъра на отбраната да подготви законопроект за създаване на космически войски.

Междувременно Доналд Тръмп номинира Джефри Розън за следващ заместник-главен прокурор и заместник-министър на правосъдието, предаде Асошиейтед прес.

В момента Розън е зам.-министър на транспорта. Бил е юрисконсулт и старши политически съветник в Административно-бюджетното управление към Белия дом в периода 2006-2009 г.

Розън е работил като старши партньор в юридическата фирма "Къркланд и Елис" - същата, в която е работил и новият главен прокурор и министър на правосъдието Уилям Бар.

Сегашният зам.-главен прокурор Род Розенстейн се очаква да напусне поста си през март.

Розенстейн наблюдаваше разследването на специалния прокурор Робърт Мълър след като тогавашният главен прокурор Джеф Сешънс си направи отвод. Заради това президентът Тръмп се отнасяше подозрително към него, посочва Франс прес.

Сега разследването за руска намеса в изборния процес в САЩ през 2016 г. се наблюдава от главния прокурор Бар. Той беше утвърден на поста от Сената на 14 февруари.