Сенатът на САЩ не успя да преодолее ветото на президента Доналд Тръмп върху прието от Конгреса законодателство, предвиждащо да бъдат блокирани продажбите на определени оръжия за Саудитска Арабия, предаде Ройтерс.

В първия от трите отделни опита да преодолеят ветото на президента върху три различни законопроекта противниците на ветото не успяха да спечелят гласуването с необходимия брой гласове и крайното съотношение беше 45 срещу 40 гласа, доста по-малко от нужните две трети от гласовете на всички сенатори, за да бъде отхвърлено то. Петима от общо 53-мата републиканци в камарата се присъединиха към демократите и гласуваха срещу ветото на съпартиеца си Тръмп.

По подобен начин не успяха и останалите две гласувания, които отново бяха за преодоляване на президентско вето, този път върху два други законопроекта за блокиране на продажби за Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и други страни. И при тези две гласувания съотношението в гласовете беше сходно.

През май правителството на Тръмп обяви, че ще пристъпи към осъществяването на продажби във военната сфера на стойност над 8 милиарда долара, заобикаляйки процедура за разглеждането им в Конгреса.

Законопроектът за отхвърляне на ветото, който не успя да мине, щеше да блокира продажбата на високоточни управляеми боеприпаси на компанията "Рейтиън" и свързаното с тях оборудване.

Опитът на Конгреса имаше за цел да окаже натиск на саудитското правителство да подобри досието си в сферата на човешките права и да направи повече за избягването на цивилни жертви във войната в Йемен, където Саудитска Арабия и ОАЕ оглавяват кампания на въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Нагласите в Конгреса към Саудитска Арабия се влошиха след убийството на саудитския журналист и коментатор на вестник "Вашингтон пост" Джамал Хашоги, американски гражданин, в саудитско консулство в Турция миналата година.

Тръмп беше заявил, че прекратяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия ще навреди на отношенията с дългогодишен съюзник на САЩ и на американската конкуретноспособност.