Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира оправдаването си от Сената по обвиненията за импийчмънт, които му беше повдигнала Камарата на представителите, предаде ДПА.

Импийчмънтът "беше пагубен, корумпиран, имаше корумпирани ченгета, имаше изтичания на информация, имаше лъжи и това никога повече не бива да се случва на никой друг президент, никога", каза Тръмп пред свои привърженици в Белия дом.

Сред аплодиралите изказването на президента бяха адвокатите на Тръмп и служители на Белия дом.

"Минахме през ада", заяви президентът и добави, че не е направил нещо нередно.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп говори за процеса за импийчмънт и на традиционната Национална молитвена закуска във Вашингтон. Той заяви, че семейството му, страната и той самият са преживели "ужасно изпитание" и това изпитание е било организирано от "някои много нечестни и корумпирани хора", предадоха световните агенции.

Вчера процесът за импийчмънт на Тръмп приключи с оправдателно решение в Сената на американския Конгрес.

"Както всички знаят, моето семейство, нашата велика страна и вашият президент бяха подложени на ужасно изпитание от някои много нечестни и корумпирани хора", заяви президентът, цитиран от Асошиейтед прес. Сред присъстващите беше и председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, ръководила опита за отстраняването му от длъжност в долната камара на Конгреса.

"Те направиха всичко възможно да ни унищожат и с това навредиха сериозно на нашата страна", добави Тръмп, като вдигна триумфиращо във въздуха вестници, чиито водещи заглавия гласяха: "Оправдан!"

Нападките на президента на САЩ срещу тези, които опитаха да го свалят от поста му, не съответстват на духа на помирение на годишната среща на религиозни лидери във Вашингтон, която се провежда вече близо седем десетилетия, отбелязва ДПА. Изказалите се преди Тръмп отправиха различно послание, включително основният лектор Артър Брукс, професор от Харвард, който заяви, че нацията преживява "криза на неуважение и поляризация" и призова събралите се да "обичат враговете си", отбелязва АП.

"Не знам дали мога да се съглася с вас", заяви Тръмп и след това демонстрира какво има предвид.

"Не харесвам хора, които използват религията си за оправдание, за да правят нещо, което знаят, че е неправилно", добави Тръмп, очевидно визирайки сенатора от Юта Мит Ромни - единственият републиканец, гласувал срещу оправдаването на президента. "Не харесвам и хора, които казват "моля се за теб", когато знаят, че това не е така", подчерта той, очевидно визирайки Пелоси.

Президентът добави, че ще засегне по-подробно темата за импийчмънта си в реч, която ще произнесе от по-късно днес в Белия дом, предаде ДПА.

Демократите "знаят, че това, което правят е лошо, но поставят интересите си над тези на нашата голяма страна", добави Тръмп, цитиран от Франс прес. Републиканското мнозинство в Сената "имаше мъдростта, моралната твърдост и силата да направи това, което знаеха, че е справедливо", подчерта президентът на САЩ./