Милиони американци гласуват днес, за да решат дали сегашният президент Доналд Тръмп или съперникът му Джо Байдън да бъде следващият държавен глава на САЩ. Техните гласове се добавят към предварително дадения вот, предимно по пощата, на повече от 90 милиона души.

Ройтерс отбелязва, че днешното гласуване се провежда след четири хаотични години на управление на бизнесмена, станал политик, които поляризираха страната по начин, невиждан в най-новата й история.

Рекордното предварително гласуване, предизвикано от пандемията, може би ще постигне най-високата досега избирателна активност в САЩ от повече от век.

ДПА отбелязва, че по-рано даденият вот е около 75 процента от цялата избирателна активност на изборите през 2016 г., но въпреки това в същинския изборен ден вероятно ще бъдат подадени още десетки милиони гласа.

Самият изборен ден дойде след седмицата, отбелязала много нови случаи на коронавирус и по над 1000 губещи живота си с Ковид-19 души.

Какви са шансовете на двамата кандидати

77-годишният Джо Байдън, кандидатът на демократите и политик от кариерата, водеше категорично и неизменно в националните социологически проучвания.

Но 74-годишният Доналд Тръмп всячески се опитва да избегне злата участ да е първият действащ президент, който е загубил битката за преизбиране след Джордж Буш през 1992 г.

Оказва се, че в достатъчно от така наречените колебаещи се щати, които са решаващи за изхода от надпреварата, републиканецът Тръмп изостава на доста малка дистанция от Байдън, което никак не изключва варианта той да успее да събере нужните му 270 гласа в Избирателната колегия, за да си осигури нов президентски мандат. На предишните избори през 2016 г. Тръмп спечели изненадващо, след като събра достатъчно гласове на членове на колегията (електори), но същевременно загуби народния вот от Хилари Клинтън, за която бяха подадени близо 3 милиона бюлетини повече.

Действащият президент побърза да увери, че има "много солиден шанс да спечели" днешните президентски избори.

В интервю за Фокс нюз, цитирано от Франс прес, Тръмп, заяви, че "невероятните тълпи" на негови митинги ще се изразят в гласове в негова подкрепа и победа като през 2016 г.

"Ще спечелим много убедително в Тексас, Флорида, Аризона. Мисля, че резултатите ни ще са много добри в Северна Каролина", предсказа той за някои щати, където се очакват завързани резултати.

За Пенсилвания Тръмп се изказа по-предпазливо, че там "ще има добри резултати".

Именно в този щат противникът му Байдън започна изборния ден, като посети църква в град Уилмингтън, щата Делауер (в която обикновено ходи в неделите, когато си е у дома), и отиде на гроба на покойния си син Бо. Разбира се, посети и родния си дом в Скрантън, където е живял до 10-годишна възраст.

Кога ще станат известни резултатите

Възможно е обаче да минат дни, докато стане известен крайният резултат от изборите, особено ако в случай на оспорвана надпревара, бъдат удовлетворени съдебни жалби, заведени срещу гласуването по пощата.

Избирателните секции отварят последователно в шестте часови зони на Щатите. Изборният ден ще приключи най-рано на Източното крайбрежие в 19.00 ч. местно време (02.00 ч. българско).

Резултатите за Флорида, където е разрешено подадените по пощата бюлетини да се броят още преди изборния ден, се очаква да започнат да пристигат сравнително бързо, още тази вечер.

Но в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин не е разрешено подадените по пощата бюлетини, които са огромен брой, да бъдат преброявани преди изборния ден, което поражда възможност преброяването на гласовете да се проточи и да продължи няколко дни.