Американците отбелязаха годишнината от атентатите от 11 септември 2001 г. Нюйоркчани се стекоха на мястото, на което се намираха двете кули на Световния търговски център, сринати от похитени от терористи самолети преди 17 години, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Възпоменателната церемония започна с минута мълчание и звън на камбани в 8,46 ч. местно време, когато първият похитен самолет се вряза в Северната кула на Световния търговски център. Ритуалът се повтори в 9,03 ч. местно време, когато вторият похитен самолет се вряза в Южната кула на центъра.

По традиция на церемонията бяха прочетени имената на близо 3000-те жертви на атентатите. На нея присъстваха кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, Руди Джулиани, който бе кмет по времето на атентатите, а днес е адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк след Джулиани. Политически речи не бяха произнесени.

Снимка: AP/БТА

Възпоменателни церемонии днес имаше и в Шанксвил в Пенсилвания на мястото, на което се разби четвъртият похитен самолет, както и в Пентагона. Президентът Тръмп присъства на церемонията там. Той бе придружаван там от първата дама Мелания. Церемонията беше пред мемориала на жертвите на похитения самолет.

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигат на летището в ПенсилванияТръмп целува първата дама след церемонията

Снимка: AP/БТА

Пред участниците в нея Тръмп отдаде почит на героите от полет 93, които са променили хода на историята, предаде Франс прес.

Пътниците в похитения самолет се разбунтуваха срещу похитителите и така се стигна до катастрофата му в полето в Пенсилвания. На мястото на катастрофата бе издигнат мемориален комплекс. А в него бе открит монумент, наречен "Кула на гласовете". Той е висок близо 30 метра. Предстои там да бъдат поставени 40 камбани, чийто звук ще се променя в зависимост от силата и посоката на вятъра.

В речта си той изтъкна доблестното и храбро поведение на хората, опълчили се на терористите.

"Една част от сърцето на Америка е погребана на тази земя", каза президентът и добави, че това място е "паметник на американската съпротива" и че с решението си да действат, взето след гласуване, пътниците и екипажът са взели в свои ръце собствената си съдба и съдбата на Америка. 

Доналд Тръмп и съпругата му Мелания пристигат на летището в Пенсилвания

Снимка: AP/БТА

"Те спряха силите на терора и надделяха над този отвратителен, ужасен, злокобен план", подчерта президентът и отбеляза, че мястото на катастрофата отстои само на 20 минути полет до Капитолия. Действията на хората от полет 93 пратиха послание към света: "Америка никога, никога няма да се поддаде на тиранията", заключи Доналд Тръмп.

Вицепрезидентът Майк Пенс присъства на церемония в Пентагона. Там бяха и близките на 184-те жертви, загинали при врязването на третия похитен самолет в сградата. Пенс заяви пред тях, че американската нация продължава да жалее заради жертвите на атентатите. Той подчерта, че е важно всяко ново поколение да знае какво се е случило на 11 септември 2001 г. Пенс изтъкна героизма на хората, които са работили в Пентагона в деня на атентата, като припомни, че те са влизали на няколко пъти в сградата, за да изваждат оцелели оттам.

"Терористите се надяваха да сломят духа ни и се провалиха", каза той.

Снимка: AP/БТА

На 11 септември 2001 г. терористи похитиха общо четири самолета. Освен двете машини, с които бяха ударени двете кули на Световния търговски център, терористите врязаха самолет и в сградата на Пентагона във Вашингтон. Четвърти похитен самолет се разби в щата Пенсилвания. Предположенията бяха, че терористите може би са планирали да ударят с него Белия дом или Конгреса. На мястото на кулите близнаци на в Ню Йорк днес има няколко нови небостъргача и мемориален комплекс за жертвите на атентатите. Жертвите на четирите атентата с 2753. От тях 1642 са идентифицирани, припомня Ройтерс.