Американският президент Доналд Тръмп смята за целесъобразно връщането към формата Г-8 с участието на Русия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Пред журналисти в Белия дом Тръмп каза, че Русия често е тема на разговорите, които той и лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония водят, когато се срещат ежегодно като група. Американският президент следва да замине за Франция в събота за тазгодишната среща на Г-7 - групата на седемте най-развити индустриални страни в света.

Тръмп каза, че ако някой предложи връщане на Русия в групата, той би се отнесъл много благосклонно към това.

През март 2014 г. по предложение на тогавашния президент на САЩ Барак Обама лидерите изключиха Москва от Г-8, след като Русия анексира Крим.

Тръмп каза, че Обама е настоял за изключването на Русия, защото Путин го "надхитрил".

Във формат Г-7 групата съществува от 1976 г. до 1997 г. След присъединяването на Русия форматът започва да се нарича Г-8.

Доналд Тръмп направи подобен коментар за завръщането на Русия в групата и преди срещата на върха миналата година, но нищо не излезе от това, припомня АП.

Президентът на Франция Еманюел Макрон подкрепя американския си колега Доналд Тръмп в неговия стремеж за връщане към формата Г-8 с участието на Русия, предаде по-късно телевизия Си Ен Ен, която цитира източник от администрацията на Тръмп.

Според информацията лидерите на САЩ и Франция са провели във вторник вечерта телефонен разговор, по време на който са изразили съгласие, че участие на Русия в срещата на върха на "Голямата седморка" (Г-7) през 2020 г. би било целесъобразно. Според източника на Си Ен Ен Макрон предложил Русия да бъде поканена през 2020 г.

Американската телевизия отбелязва, че Тръмп планира да обсъди идеята за връщане към формата Г-8 на предстоящата среща на групата на седемте най-развити индустриално страни в света в Биариц, Франция, от 24 до 26 август.

 

 

 

 

Американският президент Доналд Тръмп е приел предложението на френския лидер Еманюел Макрон да покани Русия на срещата на върха на Г-7 през 2020 година в САЩ и, както се очаква, този въпрос ще бъде повдигнат на форума на "голямата седморка" през тази седмица в Биариц, съобщи в "Туитър" журналистката от CNN Кайли Атууд, позовавайки се на източници в американската администрация, предава РИА Новости.

По-рано Тръмп заяви, че няма да възрази срещу завръщането на Русия в групата на седемте водещи страни и възобновяването на работата на тази група във формат Г-8.

Президентът на САЩ изрази подкрепа за връщането на Русия в Г-8, като заяви, че ще е "много по-добре" Москва да бъде в клуба на световните сили, предава AFP. "Със сигурност мога да го подкрепя", заяви американският лидер пред репортерите, само няколко дни преди срещата на върха на Г-7, без Русия, в Биариц, Франция. "Много по-добре е да имаме Русия вътре", подчерта той.

По думите на Атууд, високопоставен източник от Белия Дом е съобщил, че в хода на телефонен разговор, състоял се във вторник, Тръмп и Макрон са се съгласили, че Русия трябва да бъде поканена на срещата на Г-7 догодина.

При това журналистът отбелязва, че идеята е била на президента на Франция. На уточняващ въпрос, планирали се в хода на преговорите лидерите на двете страни да обсъдят хипотетично превръщане на Г-7 в Г-8, Путин заяви, че Москва не си го поставя "като самоцел".

Русия спря да бъде част от срещата на седемте водещи страни по света след събитията в Крим и Украйна през 2014 година.