Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди своя съперник в президентските избори в САЩ Джо Байдън да не твърди, че е победил, докато продължават съдебните процедури, оспорващи изборните процедури и резултата.

"Джо Байдън не трябва неправомерно да претендира, че вече е избран за за президент, - написа Тръмп в Туитър. - Аз също мога да предявя такава претенция. Юридическият процес едва сега започва."

Президентът не изключи, че в резултат на заведените от републиканците съдебни дела ще си върне лидиращите позиции в изборите в редица щати. "Аз имах толкова голяма преднина във всички тези щати вечерта на изборния ден, а после тази преднина загадъчно изчезна след няколко дни. Възможно е, че тази преднина ще бъде възстановена с оглед на развитието на започнатите от нас съдебни процеси", написа Тръмп.

Тръмп се изяви отново в Туитър преди очакваното обръщение на Байдън, който води убедително в надпреварата по получените гласове в Електоралната колегия и е на прага да победи своя съперник и в последните пет оставащи щата, където броенето продължава.

Самият Байдън се обърна към американците тази сутрин с призив да запазят спокойствие и да проявят търпение след напрегната предизборна борба и отново изрази увереност, че ще спечели президентските избори, предадоха световните агенции.

Цифрите показват, че ние сме удържали ясна и убедителна победа, подчерта Байдън, като посочи и последните щати, където битката все още не е приключила - Пенсилвания, Джорджия, Аризона и Невада, но където броят на гласувалите за тандема на демократите все повече и необратимо расте.

Като отбеляза, че неговият тандем заедно с кандидатката за вицепрезидент Камала Харис е събрал най-големия досега брой гласове - 74 млн. - на американските избиратели, Байдън каза, че това не са просто цифри, а конкретни избиратели, които са предпочели промяната, градивността и обединението пред разединението на страната и нехайството към най-острите й проблеми от страна на досегашната републиканска администрация начело с Доналд Тръмп.

Той конкретно посочи най-острите проблеми, пред които страната е изправена и с които бъдещата администрация трябва да се заеме от първия си ден в Белия дом - борбата с пандемията, възстановяването на икономиката, борбата с климатичните промени и системния расизъм. Ние спечелихме доверието на американците, и водим с над 4,1 млн. избиратели разлика от тандема на досегашния президент, каза Байдън. Това ни дава мандат да решаваме тези тежки проблеми, наследени от администрацията на Тръмп, подчерта той.

Речта на Байдън пред негови привърженици в Уилмингтън - в родния му щат Делауер, първоначално бе планирана като празнична реч на победата, но той промени подхода си поради липсата на официално искане от радио- телевизионните мрежи, които все още не могат да обявят крайния резултат от изборите.

Републиканците търсят донори на 100 млн. долара за съдебни битки

Кампанията на президента Доналд Тръмп и неговата Републиканска партия се обърнаха към донори в опит да съберат най-малко 60 млн. долара, за да финансират съдебните си дела относно резултатите от президентските избори, съобщи Ройтерс, като се позова на три източника, запознати с въпроса. Източниците са пожелали анонимност поради чувствителността на въпроса.

Два от източниците дори посочват по-голяма сума - 100 млн. долара, която републиканците искат с оглед на съдебната офанзива, която се канят да предприемат по оспорване на изборните процедури и резултати в няколко ключови щати, където води съперникът на Тръмп - демократа Джо Байдън. Очаква се юридическите битки да бъдат дълги и изтощителни. От кампанията на Тръмп и от националния комитет на партията засега не са отговорили на искането за коментар по тази информация.

Върховният съд нареди бюлетините, постъпили по пощата
в Пенсилвания след деня на изборите, да се броят отделно

Върховният съд на САЩ, по искане на Републиканската партия, постанови всички бюлетини, пристигнали по пощата в избирателните секции в щата Пенсилвания след изборния ден - 3 ноември, да се броят отделно, предаде Асошиейтед прес.

Решението е взето лично от съдия Самюъл Алито, който отговаря за спешните искове от Пенсилвания. Той мотивира решението си отчасти с твърдението на републиканците, че те не могат да бъдат сигурни дали изборните служители на място спазват указанието на щатския държавния секретар Кати Буквар, която е демократ, "пощенските" бюлетини да бъдат "сегрегирани", т.е. държани и смятани отделно.

В постановлението на Върховния съд се дава указание на местните избирателни комисии в щата, докато въпросът не бъде разгледан от пълния състав на съда, да изпълнят изискването "всички бюлетини, получени по пощата след 8 ч вечерта на 3 ноември, ако бъдат броени, да се броят отделно".

По-рано главният щатски съд разреши да се броят всички бюлетини, получени по пощата до 3 дни след изборите, и Върховният съд отказа да блокира това решение, въпреки възраженията на републиканците, отбелязва АП.

В момента кандидатът на демократите Джо Байдън изпреварва президента Доналд Тръмп с около 22 000 гласа в Пенсилвания и броенето продължава. Именно бюлетините, получени по пощата, преобърнаха резултата, след като първоначално Тръмп водеше с над 600 000 хиляди гласа въз основа на бюлетините, подадени в самия изборен ден.