Американският президент Доналд Тръмп събра достатъчно делегати, за да бъде провъзгласен за победител в първичните избори на Републиканската партия, предаде Франс прес и БТА.

"Поздравления за Доналд Тръмп, който бе избран за кандидат на републиканците за президентските избори" в САЩ, написа в "Туитър" председателката на националния комитет на партията Рона Макданиъл.

Тръмп спечели вчера първичните избори във Флорида и Илинойс и вече има над 1276 делегати, съобщи Асошиейтед прес.

Той ще се бори за втори мандат на изборите на 3 ноември. Победата му на първичните избори бе сигурна, въпреки че имаше трима съперници. Двама от тях се отказаха, а последният останал в надпреварата, бившият губернатор на Масачузетс Бил Уелд, събра нищожна подкрепа.

Заради липсата на конкуренция някои щати дори се отказаха да организират гласуване.

Флорида и Илинойс гласуваха вчера въпреки епидемията от коронавирус, която отне живота на над 100 души в САЩ.

В същото време Джо Байдън спечели вчера лесни победи във Флорида и Илинойс, с което се откъсна още повече в надпреварата на демократите в САЩ пред основния си съперник Бърни Сандърс, съобщи Асошиейтед прес.

Бившият вицепрезидент изглежда на крачка от това да стане официален кандидат на Демократическата партия за президентските избори. Той се нуждае от по-малко от половината оставащи делегати, за да получи номинацията. Партийната върхушка застана зад него.

"Много добра нощ за нашата кампания, доближихме се с още една стъпка към номинацията", каза Байдън след двете си победи.