Поисканият от президента на САЩ Доналд Тръмп отбранителен бюджет на стойност 740,5 милиарда долара предвижда повече средства за ядрени оръжия и голямо увеличаване на средствата за изследователска дейност, целяща подготовка за бъдещи военни действия, предаде Ройтерс и БТА.

Бюджетът, който Тръмп иска да бъде одобрен от Конгреса, включва най-големите средства за изследвания и развитие от 70 години, заяви високопоставен представител на министерството на отбраната. Армията на САЩ се стреми да изгради техника от ново поколение, за да се противопостави на нарастващата мощ на Китай и Русия.

Средствата, поискани за модернизиране на ядрените оръжия, са нараснали с 18 на сто спрямо предишната година, или с още 29 милиарда долара. Пълното модернизиране на ядрените оръжия, разположение на сушата, на самолети и подводници, ще струва над един трилион долара за срок от 30 години, според бюджетната служба на Конгреса на САЩ.

Средствата ще бъдат използвани за подобряване на командната структура, както и за закупуването на техника като ядрената подводница клас "Колумбия", производство на "Huntington Ingalls", както и сертифициране на самолети Ф-35 за пренасяне на ядрени оръжия.

Освен това поисканият бюджет на Пентагона включва 69 милиарда долара за водене на текущи войни и други нужди на отбранителното ведомство. Бюджетът на флота е намалял с 1 на сто, или с 1,9 милиарда долара, достигайки 207 милиарда. Бюджетът на американските ВВС е нараснал малко поради поръчката на 15, вместо 12, самолети цистерни KC-46, позволяващи презареждане на други самолети по време на полет. Агенцията за противоракетна отбрана получава бюджет от 9,1 милиарда долара.