След като беше обвинен от демократите, че е хаотичен и нечестен лидер, президентът на САЩ Доналд Тръмп контраатакува, като заяви, че не той, а те са тези, които ще донесат хаос, ако Джо Байдън спечели битката за Белия дом през ноември, предаде Ройтерс.

"Ако нашите опоненти надделеят, никой няма да е в безопасност в нашата страна", заяви Тръмп вчера пред консервативни активисти в първата си реч, след като конгресът на Демократическата партия приключи късно вечерта в четвъртък.

В предизвестие какво ще говорят републиканците на своя конгрес идната седмица, Тръмп отново наблегна на тезата за "закон и ред", която възприе в отговор на протестите в американски градове като Портланд срещу расизма и полицейската бруталност.

Той заяви, че полицията е била отслабена в "управляваните от демократите градове" и цитира увеличаване на броя на убийствата в Чикаго, Минеаполис, Ню Йорк и Филаделфия. Тръмп призова американците да отхвърлят "радикалните леви социалисти и марксисти" и нарече протестиращите в Портланд "откачени".

"Така че бъдещето на нашата страна и всъщност нашата цивилизация е заложена на карта на 3 ноември", заяви президентът в речта си вчера в Арлингтън, щата Вирджиния, пред Съвета за национална политика 2020. Тръмп нарече конгреса на Демократическата партия "най-мрачния и гневен" в американската история. Освен това намекна, без обяснения или доказателства, че председателката на камарата на представителите, която е от Демократическата партия, може да стане президент, ако резултатите от изборите на 3 ноември не станат ясни до края на годината.

"Не мисля, че ще ги знаете след две седмици. Не мисля, че ще ги знаете и след четири седмици. Има теория, че ако не ги знаете до края на годината, откачената Нанси Пелоси ще стане президент", каза той. Тръмп се старае отрано да хвърли сянка на съмнение върху честността на изборите и споменаването на Пелоси, която е дълбоко непопулярна сред републиканците, изглежда цели да мотивира неговата база да гласува, според Ройтерс.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който даде серия телевизионни интервюта вчера, очерта лайтмотива на четиридневния конгрес на републиканците, който започва в понеделник, като взе за отправна точка цитат от речта на Байдън, че "характер, почтеност, наука и демокрация" са залогът на изборите. Пенс на свой ред каза: "Икономиката е залогът. Законът и редът са залогът и американският народ го знае".

Той отхвърли и критиката за отговора на администрацията на епидемията от коронавируса. "Загубихме 22 милиона робатни места в хода на пандемията, но благодарение на солидната основа, която изля прзидентът Доналд Тръмп, под формата на по-малко данъци, по-малко регулация, повече американска енергия, по-свободна и честна търговия, 9 милиона американци вече се връщат на работа", каза Пенс в предаването на Си Би Ес "Тази сутрин". А за "Фокс бизнес нетуърк" вицепрезидентът заяви, че изборът на Камала Харис за вицепрезидентски кандидат на Демократическата партия е потвърдил, че тя е превзета от радикалната левица, като нарече Харис "калифорнийски либерал". По думите на Пенс дългогодишният стаж на Байдън в политиката, като сенатор и вицепрезидент на Барак Обама през два мандата, ще се обърне срещу него.

"Джо Байдън е бил във Вашингтон 47 години и речта, която произнесе снощи, беше просто още от същите приказки, които чувахме от него и от други либерални демократически политици десетилетия наред", каза Пенс.

Тръмп отправи същата критика в предизборна видеореклама в Туитър с думите: "47 години на провал стигат".