Американският президент Доналд Тръмп заяви днес, че Съединените щати искат да засилят търговските връзки с Индия в сферата на отбраната, предадоха световните агенции.

Тръмп, който е на 36-часово посещение в Индия (негово първо в тази страна), заяви това по време на проява на стадион в град Ахмедабад, щата Гуджарат, Западна Индия, пред множество от над 100 000 души (виж по-долу).

"Америка обича Индия. Америка уважава Индия и Америка винаги ще бъде верен и лоялен приятел на индийския народ", заяви по време на проявата Доналд Тръмп.

"Отношенията между Индия и САЩ вече не са просто обикновено партньорство. Отношенията ни са много по-задълбочени и по-сериозни", заяви индийският премиер Нарендра Моди, който също участваше в проявата на стадиона в Ахмедабад.

Вижте снимки >>

Какви оръжия ще продадат САЩ на Индия

В реч, излъчена от водещи индийски телевизионни канали, американският президент изтъкна, че САЩ искат да продават на Индия най-доброто въоръжение. САЩ ще доставят на Индия военни хеликоптери и друга военна техника на общо стойност от три милиарда долара.

"С удоволствие съобщавам, че утре (25 февруари - б.р.) нашите представители ще подпишат сделки за доставката на хеликоптери и друга техника на обща стойност 3 милиарда долара", заяви Тръмп, чиято реч беше излъчена от водещи индийски телевизионни канали. Президентът добави, че САЩ са готови да доставят на Индия най-добрите и най-модерните оръжия.

"Докато продължаваме да развиваме сътрудничеството си в областта на отбраната, САЩ ще осигурят на Индия военно оборудване, което е едно от най-добрите  в света, едно от най-страхотните. Ние правим най-великите оръжия. Правим най-доброто и сега си сътрудничим с Индия", каза Тръмп, цитиран от ТАСС.

По-рано в. "Таймс ъв Индия" (The Times of India) съобщи, че Делхи е подготвил за подписване с Вашингтон два договора за отбрана на обща стойност 3,5 милиарда долара: за закупуване на партида от шест хеликоптера AH-64E Apache ("Апачи") на стойност 930 милиона долара и 24 хеликоптера с морско базиране MH-60R Seahawk ("Сийхок" на "Локхийд Мартин" - б.р.) в комплект с ракети на обща стойност 2,6 милиарда долара.

Експертите очакват, че по време на посещението си американският президент ще чуе, че Индия дава предпочитание на американските изтребители (F/A-18, F-15EX или F-21 - подобрена версия на многофункционалния изтребител F-16) за съвместна производствена програма на 114 нови изтребителя за националните ВВС като част от кампанията "Направи го в Индия". Очаква се също така ръководителят на Белия дом да промотира предложението за доставката на американски изтребители за самолетоносачи от Индийския флот.

САЩ станаха един от най-големите оръжейни доставчици на Индия с продажби за над 18 млрд. долара през последните 15 години, изпреварвайки традиционния й доставчик Русия, отбеляза Ройтерс.

Други сделки не се очакват

Надеждите сред американските делови среди, че Тръмп и Моди може да обявят някои конкретни търговски мерки, помръкнаха през последните дни, след като стана ясно, че различията относно новите мита върху търговията със селскостопански и дигитални продукти се запазват.

"Ако се стигне до някакво споразумение, то ще бъде минимално, и дори такова, изглежда, липсва на масата", каза Едуард Олдън от Съвета за външни отношения - мозъчен тръст във Вашингтон, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че американските представители се сблъскват със стената на индийския търговски протекционизъм, намиращ израз в лозунга "Индия на първо място", който, по ирония на съдбата, копира принципите зад митническата политика на Тръмп. Според търговски експерти е възможно Индия да направи пред Тръмп някои символични търговски жестове, като например ново понижение на високите импортни мита върху мощните мотоциклети "Харлей Дейвидсън", които особено дразнят Тръмп.

И все пак американската енергийна компания "Уестингхауз" се очаква да подпише споразумение с държавната Индийска корпорация за ядрена енергия за доставката на 6 ядрени реактора, с което се слага началото на дългосрочен проект.

Грандиозното посрещане

Стотици хиляди хора се събраха в града, откъдето е започнала политическата кариера на Моди - Ахмедабад, за да поздравят Тръмп в плътен шпалир по улиците, водещи към стадиона за крикет "Сардар Пател" с капацитет над 100 000 места, където се състоя митингът - по-мащабна "версия" на митинга от миналата година в Хюстън (Howdy Modi) , на който двамата се появиха заедно пред възторжена тълпа от 50 000 американци от индийски произход, предадоха от мястото Санджив Миглани и Стив Холанд от Ройтерс.

Тогава Тръмп сравни Моди с Елвис Пресли заради способността му да привлича огромни тълпи.

Втората спирка на Доналд Тръмп и съпругата му Мелания след пристигането им в Индия, бе монумента Тадж Махал. Емблематичният "паметник на любовта".

Индийският външен министър Харш Вардхан Шрингла, който е и бивш посланик на страната си в САЩ, подчерта, че още от момента на пристигането си на летището в Ахмедабад (високите американски гости) ще бъдат обградени с проявите на прочутото индийско гостоприемство и на индийското "единство в многообразието". Тръмп, придружаван от съпругата си Мелания, бил очарован от мисълта за посещение в Индия след (незабравимото събитие) в Хюстън, казаха негови помощници. Тръмп се гордее, когато събира многобройна публика на предизборните си митинги, на които обикновено има между 10 и 20 хиляди души. В тесен кръг той предварително е изразявал задоволство от мисълта за очакващите го в Индия огромни множества, казаха хора от обкръжението му.

Какво ще се обсъжда

По-късно днес Тръмп ще отлети за Делхи, където утре ще води преговори с Нарендра Моди.

Очаква се Тръмп и Моди да обсъдят широк спектър от проблеми, включващ търговията, Пет Джи (5G) комуникациите, борбата срещу тероризма, енергийната сигурност, религиозните свободи, върховенството на закона и значението на Индийско-тихоокеанския регион, каза висш представител на администрацията на Тръмп.

Индия е една от малкото големи страни, в които рейтингът на одобрение на Тръмп е над 50 процента, отбелязва Ройтерс. Делхи засили сътрудничеството с Вашингтон на фона на неразбирателствата между САЩ и Пакистан.