Бъсеску изрази увереност, че руският политик е употребил алкохол преди да напише в „Туитър”, че следващия път ще прелети с бомбардировач ТУ-160* над източноевропейската държава, предаде УНН, цитирана от "Фокус".

Изявлението на Рогозин дойде, след като по-рано Букурещ закри въздушното си пространство за неговия самолет.

"Румъния по искане на САЩ затвори за моя самолет въздушното си пространство. Украйна отново не пуска", написа по обед на 10 май в профила си Рогозин и предупреди, че следващия път ще лети с Ту-160. 

"На такива декларации не може да има друга реакция. Необходимо е да се разбере колко водка е изпил Рогозин преди да напише това”, заяви Бъсеску.

След като по-късно кацна в Москва с редовен полет, Рогозин веднага написа в "Туитър": "ние си имаме наши канали. Ето, аз вече съм в Москва, а хунтата (в Киев) провеси нос".

Два дни по-рано самолетът на Рогозин, летящ за Кишинев, Молдова на път за Приднестровието, не бе пуснат в украинското въздушно пространство, заради което бе принуден да лети през България и Румъния.

След като кацна в Кишинев, той написа в Туитър, че пилотът му съобщил, че България се е подготвяла да изпрати прехващачи срещу самолета, с който е преминавал над страната ни.

Рогозин отговаря за военнопромишления комплекс и авио-космическата индустрия в руското правителство и е сред санкционираните от САЩ и ЕС.

*Ту-160 (условно наименование в НАТО - Blackjack, на жаргон Бухалка) е съветски свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с изменяема геометрия на крилата. Най-големият в историята свръхзвуков самолет, наричан от своите пилоти "Белият Лебед".