Международната операция "Вирибус" срещу нелегалната търговия с допинг е доказала, че Виена е била центъра на широкомащабна мрежа за нелегален трфик на допинг. Това съобщават днес австрийски медии, позоваващи се на говорител на Федералната криминална служба /БКА/, цитиран от БТА.


Австрийската институция е участвала в разследване, обхващащо 23 държави на ЕС и десет държави извън рамките на съюза. Установено е било, че 22 тона допинг препарати и нелегални фармацевтични средства са пристигнали във Виена и оттук са заминали за различни европейски държави.

В хода на акцията, ръководена от Европол, още през миналата година на виенското летище са били заловени пакети със забранени вещества, съобщи днес за пресата говорителят на БКА Винценц Кригс-Ау. Митническите власти са открили, че вместо декларираните електроуреди пакетите са съдържали 423 кг таблетки и ампули, чиято стойност на черния пазар възлиза на близо половин милион евро.

Последвали разследвания на австрийските власти, представляващи част от операция "Вирибус", са разкрили още 22 подобни пратки, пристигнали във Виена в рамките на една година.

Нелегалните препарати са били произведени в Индия и са пристигнали от Сингапур с фалшиви митнически документи. В борбата срещу търговията с допинг полицейските сили на повече от 30 европейски държави под ръководството на Европол са задържали 234 лица и са конфискували 3,8 милиона препарата.

По данни на БКА фирма доставчик на пакети, която не е част от престъпната мрежа, е доставяла стоката в най-малко десет държави от ЕС. Общата стойност на транспортираните вещества възлиза на 23 милиона евро.

По думите на Кригс-Ау вероятно доставките за Виена са извършвани под ръководството на британски гражданин, който е заловен в Словения. Конфискуваните досега в Австрия забранени вещества са над един тон.

Според Световната антидопингова агенция /УАДА/ са били обезвредени 17 организирани престъпни групи. "Разследванията на възложителите и получателите на големи количества все още не са приключили. Полицията предполага, че ще бъдат задържани още лица", допълва говорителят на БКА Кригс-Ау.