Най-малко 23 души загинаха при преминаването на торнадо в окръг Лий в американския щат Алабама, предадоха световните агенции, като се позоваха на местния шериф Джей Джоунс. Шерифът спомена за едно торнадо, движило се няколко километра и причинило катастрофални разрушения в радиус от 400 метра по цялото протежение на траекторията си. Според местни медии обаче пред окръга са преминали няколко торнадо по едно и също време.

Видео можете да видите ТУК>>>

Сред жертвите има и деца. Има и ранени, някои от които в тежко състояние, но точният им брой все още е неизвестен. Очаква се още трупове да бъдат извадени изпод развалините на пометените от стихиите жилища. Заради бурята над 10 000 души са без ток.

Торнадо беше регистрирано и в съседния щат Джорджия.

Заради мощна буря в Алабама, Джорджия, Флорида и Южна Каролина там е издадено предупреждение за още торнадо.

Същевременно североизточните американски щати преживяват среднощна снежна буря, предаде Асошиейтед прес. Очаква се снежната покривка на места да достигне 20 сантиметра.

Губернаторът на Ню Джърси Фил Мърфи обяви извънредно положение за всички 21 окръга. Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио каза, че училищата ще бъдат затворени днес. За Пенсилвания е издадено предупреждение за трудна пътна обстановка. За източна Небраска пък са прогнозирани температури от минус 28 градуса по Целзий днес сутринта местно време.