По традиция при произнасянето на президентската реч за Състоянието на Съюза президентът на САЩ, първата дама и конгресмените имат правото да канят специални гости. Тази година сред тях се открои 11-годишният Джошуа Тръмп, поканен от президента и първата дама Мелания, съобщава Би Би Си.

Детето няма никаква роднинска връзка с президента Тръмп. Джошуа е от Уилмингтън в щата Делауеър. Родителите му се казват Боби Берто и Меган Тръмп и детето носи фамилното име на майка си. Това обаче му е навлякло обиди и подигравки в училище. Съучениците му го подложили на системен тормоз и го наричали "глупак" и "идиот".

Този тормоз започнал още когато Тръмп обявил, че ще се кандидатира за президент. Заради него родителите на детето били принудени една година да го обучават вкъщи, а после той бил записан в друго училище. Там тормозът обаче започнал отново и момчето споделяло често, че мрази името си и че "мрази себе си". Детето било тъжно през цялото време. Когато научили за историята на Джошуа президентът Тръмп и първата дама го поканили на речта в Конгреса.

В изявление на Белия дом се казва, че въпреки тормоза върху Джошуа, "момчето е благодарно на семейство Тръмп за подкрепата".

Снимка: АР/БТА

Речта на президента обаче се оказа доста скучна за Джошуа и той бе уловен от фотообективите да спи на стола си в Конгреса.

Сред другите гости на Мелания Тръмп имаше и оцелял от нападението срещу синагога в Питсбърг, а също и млада жена, която се възстановявала от зависимост от опиати, както и роднините на семейна двойка, убита в стрелба миналия месец, за която се твърди, че била извършена от незаконен имигрант.

Сред гостите на други конгресмени се открояваха бивши служители на голф клуба на Тръмп, работили там, когато са били без документи. Те бяха поканени от конгресмените демократи Джими Гомес и Бони Уотсън Коулман.

Сенаторът демократ Джеф Мъркли пък покани майка и дъщеря от Гватемала, които са били разделени близо два месеца на южната граница миналата година заради политиката за разделяне на семействата на незаконните имигранти.

Някои демократи поканиха транссексуални ветерани в отговор на забраната за транссексуални да служат в армията. Сред тях бяха транссексуални, служили в американските военноморски и военновъздушни сили. Единият от тях е ветеран от Афганистан.

Републикански конгресмени пък поканиха служители на гранична полиция. Двама републикански конгресмени дори поканиха семейство, чийто син загина в автомобилна катастрофа, за която мигрант от Мексико без редовни документи беше обвинен.