Осемнайсетгодишен чирак от Гвинея ще може да остане във Франция, след като пекарят, при когото работел, обяви гладна стачка в знак на протест срещу депортирането му. Около случая се вдигна доста шум във Франция, предаде ДПА.

Поради неговите сериозни усилия за интегриране и перспективите му за професионална интеграция префектът на департамент От Сон реши да отмени мярката срещу младежа и да му издаде разрешително за пребиваване, съобщи префектурата, в която живее чужденецът.

Пекарят Стефан Равакле започна гладна стачка на 3 януари, за да се бори "момчето да оставане във Франция и да получи френски документи", както каза той пред онлайн изданието "Брют".

Равакле смятал да продължи стачката до 26 януари, когато трябвало да излезе решението по жалба на чирака срещу депортирането му. Младежът подлежал на депортация, тъй като бил навършил 18 години.

Днес беше 11-ият ден от протеста на пекаря, но той го прекрати, след като префектурата огласи предсрочно решението си.

Първоначално представените основания в молбата за разрешително за престой не бяха достатъчни тя да бъде удовлетворена, но младежът подаде нова информация, която промени оценката на властите, обясни префектурата.

Според медии префектурата първоначално смятала, че личните документи на младия мъж не са истински.

Равакле беше подкрепен от известни личности като актрисата Марион Котияр, както и от онлайн петиция за чирака с над 240 000 подписа.