Тропическия тайфун Копу връхлетя Филипините в недела, като принуди над 10 хиляди души да потърсят временно убежище, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Бурята унищожи множество полета с ориз, готови за прибиране на реколтата. По-голямата част от смъртните случаи са причинени от удавяния, паднали дървета, свлачища и срутили се стени.

Ситуацията започна да се подобрява днес в северната част на Филипините след преминаването на опустошителния тайфун Копу, който по данни на властите е причинил смъртта на 47 души.

Бурята връхлетя в неделя източните брегове на Лусон, най-големия остров на архипелага, придружавана от ветрове с пориви до 210 км/час.

Стихията предизвика наводнения в обширните земеделски равнини северно от столицата Манила, където реколтата бе унищожена, а много домашни животни се издавиха.

17 души са загинали в земеделските райони на Лусон, където 300 села са били наводнени. В планините, където станаха свлачища, са загинали 16 човека. В други райони са регистрирани 14 жертви на тайфуна.