Производителят на лекарства Pfizer тества експерименталната си ваксина срещу COVID-19 на деца на възраст до 12 години. Родители вече са заявили интерес. Това се очаква да бъде първото изпитание на ваксина срещу коронавируса, което ще обхване и деца, предаде CNN.

"Екип от детската болница в Синсинати ще започне да ваксинира първо тийнейджъри на 16 и 17 години. След това ще премине към 12 до 15-годишните", заяви директорът на Центъра за изследване на ваксините д-р Робърт Френк.

Компанията потвърди на своя уебсайт, че има одобрение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата да прилага препарата на деца.

"Наистина смятаме, че ваксината за юноши и деца ще бъде от решаващо значение за овладяването на пандемията от COVID-19", каза Френк и подчерта, че макар и смъртността в тази възраст да е ниска, тя не е нулева:

"Децата могат да развият сериозни симптоми и дори да починат от коронавирус. Няма начин да се предскаже при кои ще се случи това. Съществува обаче опасност те да разпространят вируса при други, по-уязвими групи - включително родители, баби, дядовци и здравни работници. При децата е възможно да се развие рядък, но сериозен страничен ефект от инфекцията, наречен мултисистемен възпалителен синдром при деца или MIS-C".

"Pfizer" е една от четирите компании, които имат кандидат за ваксина в напреднала фаза на клинично тестване. До момента участие тестовете на ваксината са взели 38 хиляди доброволци, като повече от 31 хиляди са получили две дози от препарата.

Относно по-младите участници, от компанията казват, че реклама за набиране на доброволци сред тийнейджърите е довела при тях повече от 90 души.

"Pfizer" разработва ваксина за коронавирус в две дози, като работят в колаборация с германската BioNtech. Те използват генетичен материал от вируса, който да предизвика имунитет към него.

От компанията коментират, че ако получат одобрение за масово производство на ваксината си, те могат да осигурят до 100 млн. дози до края на 2020 г. и приблизително 1,3 милиарда дози до края на 2021 г.