Това заяви днес президентът на Русия Дмитрий Медведев на съвещание с ръководството на Федералната служба за сигурност (ФСС), предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Президентът откри съвещанието, като обяви минута мълчание в памет на 35-те загинали при експлозията на най-голямото московско летище.

След това Медведев заяви: "Вчера в Домодедово бе извършено зверско престъпление. Срещу нашето общество и държавата като цяло е отправено поредното, и то крайно жестоко предизвикателство. Трябва да се направи всичко, за да бъдат открити, уличени и предадени на съда бандитите, извършили това престъпление. Където и да се укриват, те трябва да бъдат ликвидирани. С онези, които оказват съпротива, както е прието в такива ситуации, няма какво да се церемоним, те трябва да бъдат унищожени на място. Федералната служба за сигурност и охранителните органи имат достатъчно опит от такива операции. Трябва да се действа".

По думите на руския държавен глава през 2010 г. броят на терористичните актове се е увеличил. Той поиска специалните служби да активизират работата си по всички направления - започвайки от неутрализирането на бандитите, унищожаването на финансовата и социалната им база, разкриването на помагачите, профилактиката. Медведев постави пред ФСС задачата да се бори с разпалването на междунационална вражда, с пропагандата на ксенофобията и насилието.

"Тези явления подкопават основите на нашата многонационална държава. Това е още една фундаментална заплаха за съществуването на държавата, наред с тероризма", посочи Медведев и допълни, че равнището на терористичната заплаха в Русия е по-висока, отколкото в Америка.

Дмитрий Медведев възложи на ръководството на Министерството на вътрешните работи и на ФСС да направят кадрови изводи за отговорността на чиновниците, отговарящи за сигурността на транспорта. Вътрешният министър и директорът на ФСС трябва да представят още днес предложение за уволнение или друга отговорност на длъжностните лица.

Руският премиер Владимир Путин пък заяви, че не се съмнява, че ще бъдат разкрити извършителите на кървавия атентат, предаде ИТАР-ТАСС. Путин откри заседанието на правителството със съболезнования на семействата на жертвите и с минута мълчание.

"Извършено бе отвратително по своята жестокост и безсмислие престъпление", каза руският премиер. Той посочи, че "що се отнася до правоохранителната страна на това събитие, аз не се съмнявам, че престъплението ще бъде разкрито и възмездието е неизбежно".

Последна актуализация в 20.48 ч.