Бивш конгоански бунтовнически лидер беше осъден на 30 години затвор за военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Боско Нтаганда (Bosco Ntaganda), по прякор "Терминатор", беше осъден по 18 обвинения, включително убийства, изнасилвания, сексуално робство и използване на деца за войници.

През юли съдиите от Международния наказателен съд (МНС) установиха, че бойци, лоялни на Нтаганда, са извършили ужасяващи кланета над цивилни.

Присъдата е най-дългата, която МНС някога е произнасял, отбеляза Би Би Си.

Докато Нтаганда слушаше напрегнато излагането на присъдата, облечен в тъмен костюм, съдията Робърт Фремр представи обширен списък на зверства, извършени от хората на Нтаганда, включително изнасилвания и сексуално поробване на малки деца. Съдия Фремр изтъкна случая с 13-годишна жертва на изнасилване, която изтърпя години на операция и разви страхова невроза, която я накара да напусне училище.

Съдията Робърт Фремр от Международния наказателен съд чете присъдата над Боско Нтаганда

Снимка: AP/БТА

Съдия Фремр се обърна към подсъдимия с думите, че няма реално смекчаващо вината обстоятелство по делото му, но заяви, че престъпленията му "въпреки тежестта на вината", не са достатъчни за доживотна присъда. Нтаганда вече обжалва присъдата си.

Нтаганда е първият човек, осъден за сексуално робство от МНС и като цяло четвъртият, осъден въобще от този съд от създаването му през 2002 г. Роденият в Руанда 46-годишен бивш бунтовник беше замесен в множество въоръжени конфликти както в Руанда, така и в Демократична република Конго. Той се предаде в посолството на САЩ в Руанда през 2013 година.

Анализаторите отбелязаха тогава, че това е акт на самосъхранение, мотивиран от опасността, в която е попаднал, след като загуби борбата за власт със своята бунтовническа група М23.

Присъдата срещу Нтаганда е 4-ата, която Международният наказателен съд е произнесъл досега

Снимка: AP/БТА

Какво е вършил Боско Нтаганда 

Прокурорите заявиха, че Нтаганда е ключова фигура в планирането и провеждането на операции на бунтовниците от Съюза на конгоанските патриоти (ОКП) и нейното военно крило - Патриотичните сили за освобождение на Конго.

Въоръжената група атакуваше хора, за които се смята, че не принадлежат към етническата група Хема, установи МНС. При едно от нападенията бойци убиха 49 души, заловени в поле с банани, използвайки "пръти и палки, ножове и мачете".

"Мъже, жени и деца и бебета бяха намерени на полето. Някои тела бяха голи, някои с вързани ръце, други със счупени глави. Няколко тела бяха обезкървени или осакатени по друг начин", прочете съдия Фремр.

Насилието в региона погуби повече от 60 000 души от 1999 г. насам, докато местните милиции се бореха помежду си за контрол над оскъдните минерални ресурси, твърдят групите за човешки права.