Британският премиер Тереза Мей може би се нуждае от някой друг урок по танци от бившия президент на САЩ Барак Обама, известен с танцовите си умения. Това стана ясно от визита на Мей в начално училище в Кейптаун в Република Южна Африка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Ученици се опитаха да научат британския премиер да танцува, но нейният нескопосан опит породи много подигравки в социалните мрежи.

"Тереза Мей танцува сякаш е в гипс от главата до петите", написа в Туитър потребителката Джермейн Роув.

Други пък сравниха британския премиер с робот.

Симпатизанти развяха британски знамена пред Мей

Снимка: AP/БТА

"На някой му е хрумнала добрата идея Мейбот да танцува на обществено място по време на пътуването до Южна Африка", каза потребителят на Туитър Джон О'Бренан. Мейбот е прякор, който британците са измислили за Мей и е съчетание от нейното фамилно име и думата робот.

"Добрата новина е, че уменията на Мей да танцува са сходни с нейните умения да води преговори", допълни същият потребител, визирайки преговорите за Брекзит.

Някои потребители на социалните мрежи обаче бяха по-мили към премиерката и казаха, че съжаляват политиците, които трябва да доказват колко земни хора са, като танцуват на обществено място.

"Като човек, който не може да танцува, наистина съм солидарна с Тереза Мей", написа в Туитър потребителят Иън Мартин.

Президентът Сирил Рамафоза посрещна британския премиер

Снимка: AP/БТА

Когато става дума за подобни изпълнения, Мей не е единствената, която си навлече подигравки. Нейният предшественик, бившият премиер Дейвид Камерън и бившият външен министър Борис Джонсън също бяха подигравани в интернет заради техните странни танцови движения по време на изпълнението на Спайс гърлс на закриването на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

При неотдавнашна визита в Южна Африка предишният президент на САЩ Барак Обама също танцува, но тогава местните жители и медиите бяха очаровани от неговите гъвкави и плавни движения. Въпреки че по-късно южноафриканският президент Сирил Рамапоса се пошегува, че Нелсън Мандела е бил по-добър танцьор от Обама.

Още британски инвестиции

По-рано Тереза Мей, която е на първата си африканска обиколка, обеща засилване на британските инвестиции в Африка, предадоха световните агенции.

"Днес мога да обявя нова амбиция. До 2022 година искам Обединеното кралство да стане най-големият инвеститор сред страните от Г-7 в Африка", изтъкна тя в реч.

След решението на британците на референдума през юни 2016 година страната им да напусне Европейския съюз, Лондон умножи дипломатическите контакти в усилията си да издейства търговски споразумения, които да заменят тези с Брюксел, отбелязва АФП.

Тереза Мей посочи, че ще използва бюджета си за международна помощ, за да укрепи собствените си интереси, които включват и задълбочаване на търговските връзки с Африка, съобщи Ройтерс.

Великобритания е била шестият търговски партньор на РЮА през 2017 година, уточнява ДПА.

В изказването си в Кейптаун Тереза Мей подкрепи поземлената реформа в РЮА и посочи, че ще обсъди въпроса с южноафриканския президент Сирил Рамафоза.

"Обединеното кралство от известно време подкрепя поземлената реформа. Поземлена реформа, която е законна, прозрачна, която е генерирана чрез демократичен процес", каза Мей пред журналисти, цитирана от Ройтерс.