Британският премиер Тереза Мей призова депутатите за "благороден компромис" като подкрепят сделката ѝ за Брекзит при гласуването във вторник, ако искат страната да излезе от ЕС.

От страниците на "Сънди телеграф" Мей посочва, че ако сделката ѝ бъде отхвърлена отново, това означава, че "Обединеното кралство няма да напусне ЕС с месеци, ако изобщо го напусне".

Миналата седмица депутатите първо отхвърлиха сделката на Мей за втори път, след това гласуваха да не се излиза без сделка и накрая поискаха отлагане на Брекзит.

ЕС трябва да одобри условията и продължителността на отлагането, но по закон датата за Брекзит продължава да е 29 март.

Правителството е в интензивни преговори със северноирландската Демократична юнионистка партия, която осигурява парламентарното мнозинство в подкрепа на сделката.

"Сънди телеграф" пише още, че юнионистите са поискали да участват в търговските преговори след Брекзит в замяна на подкрепа за сделката.

ДЮП иска гаранции, че британската провинция Северна Ирландия няма да бъде третирана по различен начин от останалата част на Великобритания по време на преговорите.

"Категорични сме, че Брекзитът трябва да се състои в съответствие с резултатите на референдума, но единственият приемлив за нас начин е Великобритания да бъде третирана като единно цяло", заяви заместник-лидерът на ДЮП Найджъл Додс пред вестника. Той добави, че правителството обръща внимание на този въпрос, но политическите изявления няма да бъдат достатъчни.

ДЮП има 10 места в Камарата на общините, но при досегашните две гласувания в долната камара на британския парламент се обяви против постигнатото от премиерката Мей споразумение за Брекзита. Подкрепата на северноирландската партия може да се окаже ключова за одобряването на споразумението от британския парламент, който вече го отхвърли два пъти.

Третото гласуване на споразумението е насрочено за следващата седмица.