Британската министър-председателка Тереза Мей написа днес писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което иска отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщи Ройтерс.

"Обединеното кралство предлага този период да приключи на 30 юни 2019 г.", каза Мей в писмото.

Ако бъде постигнато споразумение в британския парламент за излизането от ЕС преди тази дата, тогава Лондон ще предложи отсрочката да приключи по-рано.

Британското правителство иска Брекзит да бъде преди 23 май 2019 г., за да не организира избори за Европейски парламент, но засега продължава приготовленията за тези избори, ако това се окаже невъзможно, каза Мей в писмото.

Обединеното кралство трябва да напусне ЕС на 12 април, като все още няма одобрено от парламента споразумение.

Европейските лидери трябва единодушно да приемат удължаване на процеса по член 50 от договора за Европейския съюз, съгласно който Великобритания напуска Общността, след като депутатите многократно отхвърлиха споразумението, постигнато между Обединеното кралство и ЕС, отбеляза Би Би Си. Среща на върха на ЕС за Брекзит ще се проведе идната сряда.

Нито Великобритания, нито страните от Европейския съюз искат дълго отлагане на Брекзит, заяви междувременно британският външен министър Джереми Хънт и подчерта, че правителството му не е оставило "камък необърнат" в стремежа за намиране на изход от задънената улица.

"Не смятам, че страните членки на ЕС искат дълго отлагане. Ние със сигурност не желаем дълго отлагане", каза Хънт в изказване на събитие, посветено на медийната свобода, в кулоарите на среща с колегите си от Г-7 във Франция.

Хънт каза също, че никоя от двете страни не иска Брекзит без сделка. Вариантът "без сделка" е лош както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Никоя от нашите икономики не бележи достатъчно бърз растеж, за да гарантира, че сценарият "без сделка" няма да ни тласне към рецесия, така че това е лош изход за всички, отбелязва той.