Британският премиер Тереза Мей официално подаде оставка като лидер на Консервативната партия.

Така тя откри пътя за вътрешни избори кой да я наследи на поста, а след това - и като министър-председател, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мей ще остане премиер и изпълняващ длъжността лидер на консерваторите, докато членовете на партията изберат нов лидер.

Тя ще използва оставащото време като министър-председател, за да се съсредоточи върху своя дневен ред във Великобритания, каза по-рано днес нейна говорителка.

Официалното съобщение за оставката

Снимка: AP/БТА

Очаква се следващият лидер на Консервативната партия да бъде избран до няколко седмици. Крайният срок за подаване на кандидатури за поста изтича в понеделник в 16 часа по Гринуич (19 ч. българско време).

На 10 юни ще се приемат кандидатури за поста. На 13 юни консервативните законодатели ще проведат няколко кръга гласувания, за да намалят броя на кандидатите, като всеки път ще се гласува тайно. Всеки кандидат с 16 гласа или по-малко в първия кръг отпада от състезанието. Ако всички кандидати имат повече от 16 гласа, отпада този с най-малко гласове. Във втори кръг на гласуване отпада всеки кандидат с 32 гласа или по-малко. Ако всички кандидати имат повече от 32 гласа, отпада този с най-малко гласове. По-нататъшните гласувания са насрочени за 18, 19 и 20 юни и ще продължат, докато останат двама кандидати.

За окончателните двама кандидати гласуват всички членове на Консервативната партия, като победителят се обявява за нов лидер. При предишни състезания за лидерския пост това гласуване се извършваше по пощата. Партията каза, че иска да завърши този етап в седмицата, която започва на 22 юли.

Тереза Мей през 2016, когато стана премиер, и сега...

Снимка: AP/БТА

Междувременно съдебен състав в лондонския Висш съд днес отхвърли опита за възбуждане на дело срещу Борис Джонсън заради лъжи за Брекзит, предаде Ройтерс.

Джонсън е фаворит сред кандидатите за приемник на Тереза Мей на премиерския пост.

Миналия месец съдия от съд в Уестминстър се произнесе, че Джонсън трябва да се яви пред съда заради обвинения, че е лъгал за Брекзит като казал, че Великобритания ще разполага с допълнителни 350 милиона лири седмично, ако е извън ЕС.

Адвокатът на Джонсън Ейдриън Дарбишър каза днес пред Висшия съд, че опитът за възбуждане на съдебно преследване срещу клиента му трябва да бъде прекратен, а решението на съда в Уестминстър миналия месец за продължаване на съдебното производство представлява грешно прилагане на закона.

Дарбишър каза, че единственото рационално заключение е, че делото е политически мотивирано и затова неоснователно.

Числото 350, изобразено върху агитационен автобус, беше централна част от кампанията в полза на напускането на ЕС преди референдума за Брекзит през 2016 г.

Опонентите на Джонсън възразяват, че това е било умишлено подвеждане и 350 стана символ на разделенията в обществото, предизвикани от допитването