Гласуването в британската камара на общините на правителственото споразумение за излизане на Обединеното кралство от ЕС, ще се проведе на 14 или 15 януари. Това обяви днес министър-председателката Тереза Мей в "Шоуто на Андрю Мар" по телевизия Би Би Си.

"Дебатите ще започнат идната седмица и ще продължат през следващата, през която ще се проведе и гласуването", поясни Мей в интервюто си. В отговор на въпрос за датата на гласуването министър-председателката потвърди, че то ще е на 14 или 15 януари, независимо от вестникарски публикации, че тя може отново да го отложи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Мей каза днес, че ако нейната сделка за Брекзит бъде отхвърлена, Великобритания ще се окаже на "неизследвана територия".

Описвайки какво ще се случи, ако претърпи поражение в парламента, Мей каза "Ще се окажем на неизследвана територия. Не мисля, че някой е в състояние да каже точно каква ще бъде реакцията в парламента".

Партията на Мей е разделена по отношение подкрепата за сделката, тъй като много нейни съпартийци се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

Един от най-изявените противници на сделката в Консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог написа във вестник, че е "самозалъгване" да се твърди, че коледната ваканция, докато не е бил в парламента, би могла да го убеди да промени мнението си и да подкрепи споразумението.

След като на 25 ноември миналата година ЕС и Великобритания съгласуваха сделката за условията на Брекзит, Мей е под силен вътрешнополитически натиск. Мнозинството депутати в долната камара настояват тя да съгласува отново условията на членството на Северна Ирландия в митническия съюз и единния пазар на ЕС след Брекзит.

Междувременно Мей предупреди критиците на нейното споразумение за Брекзит, че с противопоставянето си рискуват да навредят на демокрацията и на икономиката на страната, предаде Асошиейтед прес. Мей написа в днешното издание на вестник "Мейл от сънди", че планът, договорен между нея и Европейския съюз, е единственият, който зачита резултатите от референдума през 2016 г., защитава работните места и осигурява сигурност на хората и бизнеса.

През декември Мей беше принудена да отложи парламентарното гласуване на нейната сделка за Брекзит, след като стана ясно, че тя ще бъде отхвърлена. Законодателите ще възобновят дебатите си по сделката в сряда, преди гласуването идната седмица.

Смята се, че консервативната лидерка обмисля да предложи на депутатите отстъпки по т. нар. ирландски "предпазен механизъм". Това е мярка, която цели да не допусне създаването на твърда граница между членката на ЕС Република Ирландия и провинция Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, допълва агенцията.

В същото време британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза днес, цитиран от Ройтерс, че се надява, че след коледната ваканция вероятността правителствената сделка за Брекзит да бъде одобрена се е увеличила.

"Надявам се, че шансовете сделката да бъде одобрена от парламента са се подобрили. Смятам, че ако хората са били по избирателните си райони, както направих аз, и са разговаряли с обикновени хора, то те са видели непреодолимото им усещане и желание "просто да продължим напред", каза министър Ханкок по телевизия "Скай нюз".