Тереза Мей предприе драматична атака срещу президента Владимир Путин в последната си голяма реч като премиер, като заяви, че руският лидер е "популист", който разпространява "цинични лъжи", пише британския "Дейли експрес" (The Daily Express), цитиран от "Фокус".

В реч в Чатъм Хаус, напускащият лидер на торите се оплака от разпространението на полулистките движения в Европа и извън нея. По мнението на Мей поляризиращите движения запълват вакуума от недоволството срещу левите в светлината на глобалната финансова криза и възхода на глобализацията и технологичните иновации. Премиерът каза пред аудиторията си, че "все повече и повече работещи се чувстват притеснени, дали те и техните деца и внуци ще имат способностите и възможностите да се справят".

Тереза Мей заяви, че растежът на "безкомпромисен абсолютизъм" във Великобритания и в глобалната политика рискува да подкопае демократичните ценности, да създаде политическа култура, основана на "победители и губещи", цитира я и Би Би Си (BBC).

Ако "болните думи" останат неоспорени, това може да доведе до "болни дела" по-късно.

Тереза Мей ще се оттегли като лидер на торите и премиер следващата седмица. Тя беше принудена да го направи, след като не успя да убеди депутатите да подкрепят споразумението й с ЕС за Брекзит.

Ето още послания от речта на Тереза Мей:

"И въпреки че проблемите се увеличаваха и преди финансовата криза, то тя донесе години на трудности, които не са приключили."

"Популистките движения използваха възможността да капитализират този вакуум."

"Те възприеха политиката на разделение, идентифициране на враговете, които обвиняват за проблемите ни и предлагат на пръв поглед лесни отговори."

"По този начин те представят политика на поляризация, която гледа на света през призмата "ние и те" - печеливши и губещи."

"Свят, който разглежда компромиса и сътрудничеството чрез международни институции като признаци на слабост, а не на сила."

Тереза Мей на хладна среща с Владимир Путин по време на форума на Г-20 в Осака

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Президентът Путин изрази това ясно в навечерието на срещата на Г-20 в Япония, когато заяви, че либералните идеи са остарели, защото "са влезли в конфликт с интересите на огромното мнозинство от населението"."

"Това е цинична лъжа."

"Никой, който сравнява качеството на живота или икономическия успех на либералните демокрации като Великобритания, Франция и Германия с Руската Федерация, няма да заключи, че нашата система е остаряла."

"Но фактът, че той се чувства окуражен, за да каже това днес, показва предизвикателството, пред което сме изправени, когато се стремим да защитаваме нашите ценности."