Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан реагира днес на наложените от Европейския съюз санкции на Техеран, наричайки ги "излишни" и "неконструктивен акт, произтичащ от погрешна преценка", предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Европейският съюз последва САЩ и наложи пакет санкции на Иран, които засягат нравствената полиция на страната.  

"ЕС прие днес, 17 октомври (в понеделник) допълнителни излишни санкции срещу ирански физически лица. Това е неконструктивен акт, произтичащ от погрешна преценка и основан на широко разпространена дезинформация. Бунтовете и вандализмът не се толерират никъде; Иран не е изключение", написа министърът в Туитър.

Министрите на външните работи на страните от ЕС добавиха 11 ирански физически лица и 4 институции в списъка със санкционираните, на които се забранява влизане на територията на блока и се замразяват активите в ЕС. Причината - репресиите срещу протестиращи след смъртта на Махса Амини.

В списъка на санкционираните, публикуван в официалния вестник на ЕС, фигурират 11 представители на властта, както и 4 юридически лица. Сред наказаните са ръководителят на иранската нравствена полиция Мохамед Ростами Чешмех Гачи, министърът на информационните технологии и комуникациите Иса Зарепуркъм.

"Терминът "нравствена полиция" (...) изобщо не е подходящ, като се имат предвид престъпленията, извършвани от нея", заяви германската министърка на външните работи Аналена Бербок в Люксембург, където днес се състоя среща на първите дипломати на страните членки.

Списъкът със санкционираните беше изготвен преди пожара в техеранския затвор Евин, който доведе до поне четири жертви и много ранени. В този затвор излежават присъди ирански политически затворници, както и чужди граждани като френската антроположка от ирански произход Фариба Аделха, която е и американецът от ирански произход Сиамак Намази.

В края на септември ЕС осъди като неоправдано и недопустимо несъразмерното прилагане на сила срещу протестиращите в Иран след смъртта на Махса Амини, иранска кюрдка на 22 години, която беше задържана от нравствената полиция за нарушаване на стриктните правила за облекло и носене на хиджаб.

Нейната смърт предизвика многобройни демонстрации срещу властта, оглавявани от ирански жени, свалили хиджабите си в знак на протест.

"Когато виждаме тези ужасни кадри от пожара в затвора, когато виждаме как мирно протестиращи жени, мъже, младежи и студенти са брутално бити - ние просто не можем и не искаме да си затваряме очите", каза още Бербок.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде коментира санкциите и заяви, че те са насочени срещу "отговорните за репресиите по време на мирните демонстрации и многобройните убийства на жени".

САЩ, Великобритания и Канада вече обявиха санкции срещу Иран заради нарушаването на човешките права в страната. Официален Техеран обвинява Вашингтон в подклаждане на демонстрациите.

САЩ наложиха наскоро икономически санкции на седем високопоставени представители на иранския режим заради ролята им в довелото до жертви смазване на протестите в Иран.

Сред санкционираните са вътрешният министър Ахмад Вахиди - "ключов инструмент на режима в репресиите" - и министърът на комуникациите Иса Зарепур, "отговорен за срамния опит за блокиране на интернет", се посочва в прессъобщение на американското министерство на финансите.

Висши служители на службите за сигурност също са обект на санкциите, които включват замразяване на активите им в САЩ и усложняват достъпа им до международната финансова система.

Вашингтон вече обяви на 22 септември серия от санкции срещу иранската нравствена полиция и няколко служители на силите за сигурност. 

Най-малко 92 души са били убити в Иран от началото на протестите, сочат данните на базираната в Осло неправителствена организация "Иран хюман райтс". Властите съобщават за около 60 загинали, включително 12 членове на силите за сигурност.

Според властите само в провинция Техеран са били арестувани повече от хиляда души, от които над 620 са освободени.