Пътниците от иранския самолет, до който се доближиха опасно американски бойни самолети F-15 над Сирия, могат да подадат жалба срещу Съединените щати за поставяне на живота им в опасност. Това обяви Иранската съдебна власт, цитирана от Франс прес и БТА.

Според иранските власти два американски бойни самолета са се приближили в четвъртък до самолет на Махан еър (Mahan Air), извършващ полет от Техеран за Бейрут. Това принудило пилота да вземе спешни мерки. Неколцина пътници са ранени.

Централното американско командване (Centcom), което контролира американските операции в Близкия изток, посочи от своя страна, че това е било рутинна въздушна мисия, проведена съгласно международните норми в небето над Сирия, където САЩ поддържат свои войски.

Инцидентът е пореден епизод от голямото напрежение между Вашингтон и Техеран. То непрестанно се засилва след едностранното оттегляне през 2018 година на администрацията на Доналд Тръмп от международното ядрено споразумение за Иран и възобновяването на американските санкции срещу Техеран.

"Всички пътници от този полет ще могат да съдят пред ирански съд терористичното командване на американската армия, както и други свързани с него лица$, посочи заместник-председателят на съдебната власт Али Бакери-Кани.

Той допълни, че може да бъде заведено дело и срещу Международната организация за гражданска авиация (ИКАО - ICAO) и Международния наказателен съд (МНС - ICC).

"Въздушните маршрути се смятат за коридори за гражданските самолети и следователно навлизането в тях дори на американски изтребител означава да се постави в опасност международния въздушен транзит", уточни Бакери-Кани, цитиран в официалния сайт на иранското правосъдие "Мизан онлайн".

"Това е било отявлено нарушение на международните закони и очевидна заплаха за правото на живот на гражданите, които могат да заведат съдебен иск пред международните инстанции", изтъква той.

Иран обяви вчера, че е подал жалба срещу САЩ в ИКАО и че ще изпрати протестно писмо до Съвета за сигурност и до генералния секретар на ООН.