Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит обяви днес, че е взел решение да подведе министър-председателя Бенямин Нетаняху под отговорност по обвинения в корупция - приемане на подкупи в три различни скандала, злоупотреба с доверие и измама, предадоха световните агенции.

Нетаняху заяви, че подобно дело е равносилно на преврат и че разследващите "не преследват истината", а него.

В своя реч, излъчена по израелската телевизия, малко след като главният прокурор на страната обяви, че срещу премиера ще бъдат повдигнати обвинения за вземане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие, министър-председателят заяви, че разследването срещу него не е независимо и отрече всички обвинения.

Той освен това се зарече да остане на поста премиер, въпреки делата и политическото напрежение, което ще последва от тях.

"Аз ще продължа да водя тази страна, според закона", каза той.

Основният политически опонент на премиера на Израел Бенямин Нетаняху и ръководител на партия "Синьо и бяло" Бени Ганц заяви, че обвиненията, повдигнати срещу министър-председателя за корупция, бележат "тъжен ден" за страната.

Новината породи допълнителна несигурност за това кой в крайна сметка ще поеме ръководството на страната, затънала в политически хаос, след като произведените на два пъти тази година парламентарни избори не излъчиха победител, разполагащ с парламентарно мнозинство, отбелязва Ройтерс.

Нетаняху, който отрече да извършвал закононарушение по три случая за корупция, не е задължен от закона да подаде оставка след подвеждането му под отговорност.

Решението за повдигане на обвинения е едно от най-тежките предизвикателства за Нетаняху в дългогодишната му кариера, отбелязва Ройтерс. 70-годишният Нетаняху сега се озовава едновременно и в политическа и в юридическа криза. Той не успя да състави ново правителство след приключилите без категоричен победител парламентарни избори през пролетта и през септември, а сега е застрашен от дела, които биха могли да се проточат с години, отбелязва Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

По този повод световните агенции представят и справка за трите случая, довели до повдигане на обвинения на Нетаняху.

По първия случай е известен като "Случай 1000". По този случай премиерът е заподозрян, че е получил скъпи подаръци в размер на близо 300 000 долара от богати личности, в това число и холивудският продуцент продуцентът Арнон Милчан и австралийския милиардер Джеймс Паркър в замяна на финансови или лични облаги, предаде Асошиейтед прес. Нетаняху казва, че получавал само подаръци от приятели, без да ги е искал. Сред подаръците са бижута, луксозни пури и шампанско, допълва Франс прес. По този случай на Нетаняху е обвинен в измама и злоупотреба с доверие, уточняват Ройтерс и Асошиейед прес.

Второто досие е известно като Медиагейт или като "Случай 2000". По него Нетаняху е заподозрян, че се е опитал да си осигури благоприятно за него отразяване на дейността му в най-големия платен всекидневник в Израел - "Йедиот ахронот". Той се е опитал да договори споразумение с шефа на вестника - Арнон Моузес. В замяна Нетаняху е споменал за възможност да се гласува закон, който ограничава разпространението на безплатния всекидневник "Израел Хайом", който е основен конкурент на "Йедиот Ахронот". Такова споразумение в крайна сметка не е било сключено, припомня Франс прес. По този случай Нетаняху беше обвинен в измама и злоупотреба с доверие. Нетаняху твърди, че е бил основен опонент на гореспоменатия закон и дори е предизвикал предсрочни избори през 2015 г., за да го блокира.

Третият случай е най-опасният за бъдещето на Нетаняху и е известен като "Случай 4000". По него Нетаняху е заподозрян, че се е опитал осигури благоприятно отразяване на дейността си от информационния сайт Вала. В замяна той е предоставил правителствени облаги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, тогавашен директор на телекомуникационната група Безек и на сайта Вала, предаде Франс прес. В центъра на разследването е сливането през 2015 г. на Безек със сателитния телевизионен доставчик Йес. Решението за сливането се е нуждаело от одобрението на контролните власти и органи. По това време Нетаняху е бил и министър на комуникациите. Според Нетаняху сливането на Безек-Йес е било валидирано от службите към министерството и контролните органи, както е трябвало. Той оспорва да е получил благоприятно медийно отразяване от страна на сайта. По случая Нетаняху беше обвинен в измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкуп.

Ще са нужни месеци преди случаите да бъдат отнесени в съда, отбелязва Ройтерс, а Нетаняху може да поиска извънсъдебно споразумение вместо да се явява на процес.

Съюзници на Нетаняху в парламента бяха казали, че ще работят, за да му осигурят парламентарен имунитет от съдебно преследване. Но сега, когато израелската политика е в безпрецедентна бъркотия, не се знае дали това вече ще бъде възможно.

Ако бъде признат за виновен, Нетаняху може да получи до 10 години затвор и/или глоба по обвиненията за получаване на подкуп. По обвиненията за измама и злоупотреба с доверие той може да получи до 3 години затвор.

Според израелските закони, ако Нетаняху бъде осъден на последна инстанция, докато е на премиерския пост, той трябва да подаде оставка, но може да изпълнява длъжността си, докато текат всички етапи на процедурата, включително и обжалването.

Не е ясно обаче дали съюзниците на Нетаняху ще продължат да са му лоялни в този случай. За някои това може да е шанс да излязат от сянката на един политик, който беше на върха или близо до върха на израелската политика в продължение на цяло едно поколение и който е известен на международната сцена, повече от който и да е друг израелски политик, отбелязва Ройтерс.