Тайванският вицепрезидент Уилям Лай днес отпътува на деликатно посещение в САЩ, предаде Ройтерс. Китай осъди неговата визита, а тайвански официални представители се опасяват, че това може да доведе до засилване на китайската военна активност около демократично управлявания остров.

Лай, който е водещ кандидат за поста президент на Тайван на предстоящите през януари избори, официално ще спре само транзитно в САЩ. Той ще продължи към Парагвай, където ще участва в церемонията по полагане на клетва на новоизбрания президент на страната, съобщава БТА.

Тайпе и Вашингтон твърдят, че подобни престои са рутинни и не са причина за предприемане "на провокативни" действия от страна на Китай, но Пекин реагира гневно на това, което смята за поредно доказателство за американската подкрепа за Тайван, посочва Ройтерс. Китай настоява, че островът е суверенна китайска територия.

Китай вероятно ще започне военни учения през следващата седмица в близост до Тайван, използвайки престоя на Лай в САЩ като претекст за сплашване на гласоподавателите преди изборите догодина и за да ги накара да се "страхуват от война", твърдят тайвански официални представители.