Десетки китайски бойни самолети са били засечени през последните 24 часа около Тайван, съобщи днес министерството на отбраната на самоуправляващия се остров, като призова Пекин да сложи край на своите "провокативни действия", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази новина идва ден след като Тайпе обяви, че Китай е изпратил 103 бойни самолета за 24 часа, от неделя до вчера сутринта, около Тайван, което според властите на острова представлява рекорд от известно време насам.

Между вчерашния ден и тази сутрин Китай е изпратил 55 бойни самолета и седем военни кораба около острова, каза Тайван, който обвини Китай в извършване на "провокативни действия", които водят до "изостряне на напрежението и вредят на регионалната сигурност".

Около половината от засечените 55 бойни самолета са пресекли т. нар. средната линия на Тайванския проток, който разделя острова от Китай, и са навлезли в Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана (ЗИПО) югозападно и югоизточно от острова, съобщи Тайпе.

Пекин твърди, че Тайван е част от неговата територия, която един ден може да си върне, и засили дипломатическия и военен натиск върху Тайпе през последните години.

Тайван призова вчера Китай "незабавно да спре тези деструктивни едностранни действия".

Пекин не е коментирал вчерашните полети на своите бойни самолети, но говорителката на китайското външно министерство, Мао Нин, потвърди позицията на Пекин, според която Тайван принадлежи на Китай, добавяйки, че "така наречената средна линия на Тайванския проток не съществува".

Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана, която не трябва да се бърка с въздушното пространство на една държава, обхваща много по-широк периметър, в който всеки чуждестранен самолет трябва да се обозначи пред местните въздушни власти.

Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван частично се припокрива с тази на Китай и дори включва част от континента, посочва АФП.