Тайван отхвърля призива на Китай за обединение. Това заяви днес тайванският президент Цай Ингвен, цитирана от ДПА и БТА.

Цай подчерта на пресконференция, че Тайван никога не е приемал т. нар. консенсус от 1992 г.

С този консенсус се признава принципно положение, че има само една-единствена китайска държава, но той не указва достатъчно ясно как точно следва да бъде интерпретиран, отбелязва ДПА.

По-рано днес китайският президент Си Цзинпин (на снимката) подчерта, че страната ще бъде обединена отново, ако трябва, дори и със сила. Пекин "си запазва правото да прибегне до всички необходими средства" срещу външните сили, които възпрепятстват мирното обединение на Китай и подкрепят сепаратистки действия, предупреди китайският президент в тържествена реч.

Според Цай, речта на Си е показала ясно, че от гледна точка на Пекин този консенсус означава в случая на Тайван "една страна, две системи".

На принципа "една страна, две системи" Хонконг и Макао бяха върнати на Китайската народна република след края на колониалното владичество.

"Тайван никога няма да приеме (принципа) "една страна, две системи". Повечето тайванци са категорично против него. Това е тайванският консенсус", заяви Цай.

Никой не може да промени факта, че Тайван е част от Китай и че хората от двете страни на Тайванския проток трябва да се стремят към повторно обединени, подчерта Си Цзинпин в речта си по повод 40-ата годишнина от "Обръщението към тайванските съотечественици", довело до подобряване на отношенията, отбелязва Ройтерс. Агенцията отбеляза, че посланието до сънародниците в Тайван от 1 януари 1979 г. слага край на артилерийския обстрел срещу остров Тайван, смятан от Пекин за неотделима част от Китай. Тогава посланието довежда до затопляне на отношенията между комунистическия режим в Пекин и демокрацията в Тайпе.