Алберт Айнщайн веднъж е казал, че дефиницията за безумие е "да правиш същото отново и отново и да очакваш различен резултат". Сигурно е имал предвид Тереза Мей и Консервативната партия, пише в статия за в. "Таймс" колумнистката Рейчъл Силвестър, предаде БТА.

Миналата седмица сделката за Брекзит на министър-председателката бе отхвърлена с 230 гласа разлика в Камарата на общините. Вчера Мей каза, че просто ще се върне в Брюксел и ще опита да промени още няколко детайла в плана. Не изпълни обещанието си да опита да постигне парламентарен консенсус и вместо това реши да опита да осигури поправки в предпазния механизъм за ирландската граница, които да спечелят точно толкова гласове на консерваторите евроскептици и на Демократичната юнионистка партия (ДЮП), колкото да си прокара споразумението за излизане от ЕС в парламента.

Оказва се, че план Б всъщност е план А: колебаене, отлагане и надежда, че нещо ще изникне. Както подсказва теорията на Айнщайн за безумието, няма причина да предполагаме, че ЕС ще е по-склонен да прави отстъпки от последния път, когато Мей се качи на влака за Брюксел да отправя неизпълними искания. Една особено вятърничава идея на "Даунинг стрийт", да се сключи двустранно споразумение между Великобритания и Ирландия, бе незабавно отхвърлена от Дъблин и ЕС. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние даде ясно да се разбере, че място за маневри от вече сключеното споразумение с Лондон няма.

Дори премиерът да осигури малки промени в предпазния механизъм, сделката пак ще е трудно да бъде приета. От общо 118 тори, гласували срещу нея миналата седмица, над 90 публично заявиха, че възраженията им изобщо не се ограничават до малкия въпрос със северноирландската граница. Проевропейските консерватори пък няма да подкрепят преработена сделка, която според тях е против националните интереси. А депутатите от ДЮП няма да подкрепят вариант, при който Северна Ирландия да бъде третирана различно от останалата част от Обединеното кралство.

Торите вече губят подкрепата на по-младите избиратели, които са масово против Брекзит. Разнобоят между това поколение и консерваторите само ще се задълбочи, ако следващият лидер на партията е твърдолинеен евроскептик, което изглежда вероятно, предвид възгледите на партийните членове, които ще изберат приемник на Мей. За много умерени депутати също ще бъде трудно да останат в такава партия, пише Силвестър в статията за британския вестник.