Двама спасители са загинали при борба със свличанията на земни маси, които мощният тайфун Мангхут предизвика на Филипините, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съобщава се за над 40 случая на свличания на земни маси в северния регион Кордилера, според Рикардо Джалад, изпълнителен директор на националния съвет за управление на рисковете. "До момента при операциите са загинали двама спасители", добави той. Джалад уточни, че е възможно броят на жертвите да нарасне. Спасителните екипи постоянно съобщават за нови щети, причинени от тайфуна Мангхут.

Две жени са загинали в град Багио при свличане на земни маси, предаде Франс прес. Телата им са открити от полицаи след срутване на част от хълм, подкопан от силните дъждове.

Тайфунът Мангхут отслабна над северните Филипини и се очаква да се насочи извън филипинската територия тази вечер, съобщава ДПА. Скоростта на постоянните ветрове спадна до 170 км/ч, с пориви достигащи 260 км/ч. Това беше най-силният тайфун, засегнал Филипините тази година.

Въпреки, че отслабна, тайфунът развихри югозападните мусони, които носят силни ветрове и проливни дъждове в други части на архипелага, съобщи метеорологичната служба.

Мангхут се движи на запад с 25 км/час, насочвайки се към Южен Китай или Хонконг.

В същото време в няколко източни щати на САЩ вилнее тропическата буря Флорънс. Поне пет са жертвите на стихията досега в щата Северна Каролина. Ветровете блъскат градове по крайбрежието със сила от 170 км/час и нанесят сериозни материални щети. Много улици са под вода, стотици хиляди домакинства са без ток.