Парадът по случай възкачването на престола на новия японски император Нарухито, който беше планиран за 22 октомври, ще бъде отложен за 10 ноември заради последиците от тайфуна Хагибис. Това съобщи днес японската обществена телевизия, цитирана от Франс прес и ТАСС, като цитира решение на правителството.

Този парад е смятан за кулминацията от проявите по възкачването на Нарухито на Трона на хризантемата. За организацията му е необходим значителен човешки ресурс за гарантиране на сигурността.  Властите обаче предпочитат да концентрират усилията си върху справянето с щетите от тайфуна, отнел миналия уикенд живота на близо 80 души, посочи телевизия Ен Ейч Кей.

Мощният тайфун Хагибис премина над Япония в събота и неделя, носейки със себе си ураганен вятър със скорост до 215 км/ч и проливни дъждове. Десетки реки излязоха от коритата си, язовири преляха и предизвикаха мащабни наводнения, които заляха жилищни райони в редица населени места. Засегнати са над 10 000 домакинства.

Япония след тайфуна

Снимка: AP/БТА

Тайфунът нанесе най-големи щети в префектурите Фукушима, Мияги, Канагава, Точиги, Сайтама и Нагано. Броят на загиналите в резултат на природното бедствие достигна 77 души, 10 се смятат за изчезнали, а 346 са ранени.

Япония след тайфуна

Снимка: AP/БТА

В районите на бедствието работят 110 000 служители на силите за гражданска защита, пожарната и полицията.

Японският премиер Шиндзо Абе в префектура Фукушима след бедствието

Снимка: АР/БТА

Хагибис принуди и японския автомобилостроител Субару (Subaru) да спре вчера работния процес в единствения си завод в Япония, намиращ се в град Ота (централна префектура Гума - бел.ТАСС), заради необходимостта да приведе в порядък производството. Доставките на автомобилни компоненти за сглобяване на конвейер бяха нарушени заради лошото време. Работата на завода, който произвежда около 60 процента от цялата автомобилна продукция на компанията, ще бъде възстановена в обичайния си режим не по-рано от 25 октомври.