Около 3000 души (а по други данни - около 6000) бяха евакуирани тази нощ с кораб и автобуси от двата терминала на международното летище Кансай на японския град Осака, което бе наводнено при преминаването на мощния тайфун Джеби над главните японски острови, предаде Асошиейтед прес.

Летището е изградено върху изкуствен остров в океана край града и се отказа откъснато от сушата, след като танкер, хвърлил котва в залива на Осака, бе понесен от тайфуна и се блъсна в моста, свързващ аеропорта с града през морето, като го повреди. Японската телевизия Ен Ейч Кей показа въздушни кадри с кораб и с каравана от автобуси по частично повредения мост, превозващи хилядите блокирани на летището. То остава затворено, макар че в района вече е слънчево.

Джеби, оказал се най-мощният тайфун в Япония за последните 25 години, отнесе покриви на къщи и сгради, събори електрически стълбове и нанесе сериозни поражения на много места, преминавайки над главните японски острови вчера. По последни данни, цитирани от ТАСС, жертвите до момента са 11, а пострадалите - над 600. Най-тежки са пораженията в префектурите Осака, Киото и Хього, където има наводнение и аварии в електроснабдяването. Без ток тази сутрин остават около 1,3 млн. домакинства

През последните дни заради лошото време бяха отменени над 1000 международни и вътрешни полети. Потърпевши от това се оказаха десетки хиляди хора.

160 ученици от началните класове и техният преподавател се оказали блокирани в пансион, намиращ се в гора в предградие на Киото, съобщи Ен Ейч Кей. Всички пътища към пансиона са преградени от паднали дървета. Две деца, на които им прилошало, били спешно евакуирани с хеликоптер. Сега се работи за разчистването на пътищата към сградата.

В момента, според японските метеоролози, тайфунът, превърнал се в област на ниско атмосферно налягане, се движи към руския далекоизточен остров Сахалин. ТАСС съобщава, че 4,5 хиляди души в девет населени пункта там са останали без ток. Населението на острова е около половин милион. В момента там се изливат проливни дъждове, духат ветрове, които на места достигат ураганна сила. Местните власти спряха всички влакове по дълги линии. Синоптиците очакват подобрение на времето утре.

Руската далекоизточна брегова охрана съобщава, че около 300 кораби, главно риболовни, и шхуни от Северна и Южна Корея, оказали с в района, са се укрили от тайфуна в руски заливи в северната част на Приморска област. В съответствие с международното право чуждестранни съдове имат право на принудително влизане в чужди териториални води и пристанища на други държави, за да се приютят там в случай на неблагоприятни природни условия.

Окото на бурята се намира над Японско море на около 90 километра западно от остров Садо. Тайфунът се придвижва на север-североизток със скорост 75 километра в час с ветрове със скорост 126 километра в час и с пориви от 180 километра в час.