Тези мерки бяха определени от китайската страна като несправедливи и необмислени, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Китай поставя под огромно съмнение законността на решението на Европейската комисия", заявява в комюнике представителят на китайското министерство на търговията Ван Хъцзюн.

Европейската комисия обяви вчера компенсаторни мерки за китайските продукти, които според нея са облагодетелствани от държавни субсидии, възпрепятстващи свободната конкуренция.

Митата, с които се облага горещо валцуваната стомана от Китай, използвана в корабостроенето, газовите бутилки и други съдове под налягане, могат да достигнат 35,9 процента, се посочва в комюнике.

Разследване, започнато от ЕК през май 2016 година, доказа, че "китайската промишленост" се ползва с "преференциални кредити" и "възстановяване на данъци", които й позволяват да поддържа "изкуствено занижени цени" на износните пазари.

Пекин обаче отвърна, че мярката на комисията се дължи на неразбиране на системата за финансови заеми и развитието на търговията в Китай. В Комюникето на китайското търговско ведомство е посочено, че Европейската комисия игнорира факта, че износът на стомана от Китай за Европа определено е намалял през 2016 година.

Ван изтъква, че Пекин не само не е субсидирал износа на стомана, но освен това е взел мерки да го контролира.

Производството на стомана, отчитащо свръхколичества в световен мащаб, се следи с особено внимание от Европейския съюз, който вече е взел над 40 мерки за защита на търговията, последната от които бе въведена в началото на април.

ЕС има редица търговски спорове с Китай, който е вторият му търговски партньор след САЩ.