Талибаните, които взеха властта в Афганистан в средата на миналия месец, са определили молла Мохамад Хасан Ахунд за изпълняващ длъжността министър-председател. Първи вицепремиер във временното правителство ще е молла Абдул Гани Барадар, съосновател на ислямисткото движение, а втори вицепремиер - молла Абдул Салам Ханафи, съобщи днес говорителят на талибаните Забиула Муджахид, цитиран от световните агенции.

Той даде в столицата Кабул пресконференция, на която представи състава на новия кабинет.

Сираджудин Хакани, лидер на мрежата "Хакани", която е част от талибаните, е назначен за вътрешен министър на Афганистан. Министерството на външните работи е поверено на молла Амир Хан Мотаки, който оглавява ръководната комисия на ислямисткото движение.

За министър на отбраната на Афганистан е определен Мохамад Якуб Муджахи - син на покойния основател на талибаните молла Омар. Молла Абдул Хак Васик, който е бил в затвора за извънсъдебно задържане на заподозрени терористи към военноморската база на САЩ в Гуантанамо, Куба, ще оглави министерството на разузнаването.

Самият Забиула Муджахид е назначен за министър на културата и информацията.

Молла Мохамад Идрис, който вече бе определен от талибаните за временен управител на афганистанската централна банка, остава на поста.

Не е ясно дали върховният водач на талибаните молла Хайбатула Ахундзада ще има някакъв официален пост във временното правителство.

По-рано ислямисткото движение обеща да състави представителен кабинет, който да включва представители на различни групи.

Днес говорителят на талибаните изброи 33 имена. Той подчерта, че съставът на правителството не е окончателен и предстои в него да бъдат направени още назначения.

Обявените дотук имена като цяло са представители на "старата гвардия" на ислямисткото движение, изиграли водеща роля в борбата срещу продължилото 20 години военно присъствие на САЩ в Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес.

Ройтерс посочва, че новото афганистанско правителство е било обявено на фона на протести. Днес талибански бойци стреляха във въздуха, за да разпръснат демонстранти, събрали се пред пакистанското посолство в Кабул, за да протестират срещу, според тях, подкрепата на съседната страна за талибаните.

Във Вашингтон говорителката на Белия дом Джен Саки потвърди, че САЩ няма да бързат с признаването на режима на талибаните в Афганистан. Това ще зависи от стъпките, които ще предприемат новите афганистански управници.

Върховният водач на талибаните Хайбатула Ахундзада поиска днес от новото афганистанско правителство да прилага шериата. Това е първото му изявление, откакто ислямистите взеха властта в Афганистан преди повече от три седмици, предаде Франс прес.

"Уверявам всички наши съграждани, че управляващите ще работят здраво, за да се спазват ислямските правила и шериатът в страната", заяви той в комюнике на английски.

Лидерът на талибаните, който не се е появявал публично от много време и чиито изявления са много редки, добави, че новото правителство ще работи за "мир, благоденствие и устойчиво развитие" в страната.

Той призова сънародниците си да не напускат страната и каза, че иска добри отношения със съседните и с всички други държави.