Малкият Муртаза от Афганистан, който доби популярност в края на 2016 година заради обичта си към Лионел Меси, е обект на преследване от страна на талибаните в родината си. 7-годишното момче и семейството му били принудени да избягат от дома си заради надвисналата опасност, съобщава bTV.

Мъникът стана хит преди около 2 години, когато в социалните мрежи бе разпространено клипче как играе футбол, но носи небесносиня найлонова торбичка вместо екип, а на нея с химикал са изписани името и номера на Меси.

Снимка: btvnovinite.bg

Впоследствие Муртаза се срещна със своя идол, който дари пари на семейството и даде на детето свой екип с автограф.

Сега обаче семейство Муртаза напуснало родното Ягори, като там останало всичко, което Меси му подари.

"Искам ги обратно, за да мога да играя. Меси ми липсва. Когато го видя отново, ще го поздравя, той ще излезе на терена, а аз ще го гледам.", казва детенцето.

Бягството от Ягори било наложително. Доскоро безопасната зона в югоизточната провинция Газни била нападната от талибаните, които отнели живота на стотици цивилни и войници от правителствените сили. Фамилия Муртаза принадлежи към етническата група на шиитите - основна цел на талибаните.

Снимка: btvnovinite.bg

Майката на Муртаза - Шафига, разкрива, че семейството било тормозено и непосредствено след като мъникът добил популярност:

"Обаждаха се и ни заплашваха, че ще ни вземат детето, ако не им дадем парите, които Меси ни дари. През нощта непознати хора наблюдаваха къщата ни, а през деня не пускахме Муртаза да си играе с връстниците си, за да не го отвлекат."