Австрийските медии съобщават за таен документ на Министерството на вътрешните работи, в който се изисква екстрадиране на търсещите политическо убежище на всички външни граници на Европейския съюз, пише електронното издание на списание "Профил", цитирано от БТА.

Статията съобщава, че Австрия иска да постигне решение, при което всички документи за получаване на бежански статут да бъдат подавани извън границите на Европейския съюз, което е в противоречие с Женевската конвенция за бежанците.

На среща на представители на ЕС на ниво експерти австрийският представител на Комитета по сигурността на ЕС е представил на участниците от страните-членки на ЕС документ на Министерството на вътрешните работи, в който се поставя изискването за нова система за сигурност. В него се призовава "в бъдеще на територията на ЕС да не се подават документи за получаване на бежански статут", пише "Профил".

Единствено в "горещи точки" извън ЕС да се подбират хората, които имат нужда от защита и да се транспортират в държави от ЕС, като броят им се определя от държавите-приемнички".

По-нататък в документа се поставя условието бежански статут да се дава единствено на хората, които "зачитат стойностите на ЕС, неговите основни права и основни свободи", критерий, който не би трябвало да играе роля в европейската процедура според Конвенцията за бежанците.

Говорителят на правителството Петер Лаунски-Тифентал е потвърдил пред "Профил" автентичността на документа, но е добавил, че той трябва да се разбира единствено като "повод за размисъл", пише електронното издание.

От днес на прохода Бренер ще бъде въведен контрол по границата между Австрия и Италия.

Италия междувременно обяви, че ще поиска от европейските си партньори да поемат ангажимент мигрантите, спасени в Средиземно море от кораби от мисиите на ЕС за борба с трафика на хора и граничен контрол, да бъдат отвеждани в други страни, предаде Ройтерс.

Искането ще бъде поставено на срещата на вътрешните министри от ЕС в австрийския град Инсбрук тази седмица, заяви министърът на вътрешните работи Матео Салвини.

"След като спряхме корабите на неправителствените организации, в четвъртък в Инсбрук ще поставя на масата италианското искане ДА СЕ БЛОКИРА пристигането в италиански пристанища на кораби от международни мисии в Средиземно море", написа Салвини във Фейсбук.