Световната здравна организация (СЗО) приветства като "научен пробив" предварителните резултати от британско клинично изследване, според които прилагането на стероида дексаметазон намалява с 1/3 смъртните случаи при тежки форми на Covid-19, съобщиха световните агенции.

"Това е първото лечение, което демонстрира понижаване на смъртността при пациенти с Covid-19, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация", се посочва в изявлението, направено от генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

"Новината е прекрасна. Поздравявам Великобритания, Оксфордския университет и многочислените британски пациенти, допринесли за този животоспасяващ научен пробив", допълва Гебрейесус.

Авторите на изследването са споделили първоначалните резултати със СЗО. В изявлението се посочва също, че в следващите дни се очаква пълен анализ на данните.

"СЗО ще координира метаанализ, за да повиши разбирането за тази интервенция. Ще осъвременим насоките си, за да отразим как и кога лекарството трябва да се използва при Covid-19", съобщават още от организацията.

Междувременно Ройтерс съобщи, че американски лекари са скептично настроени по отношение на прилагането на стероида и искат да получат повече данни, след като неотдавна влиятелно изследване беше изтеглено от престижното британско научно списание "Лансет". Въпреки това експертите от САЩ запазват оптимизма си.

Глобалният натиск в търсене на ваксина срещу Covid-19 ускори процеса на докладването на резултати от изследвания, посветени на коронавируса, подхранвайки объркване дали терапиите са доказано ефективни. По-рано през месеца сп. "Лансет" изтегли изследване за въздействието на лекарството против малария хидроксихлорохин заради опасения относно достоверността на данните.

"Парили сме се и преди, не само по време на коронавирусната пандемия, с вълнуващи данни, до които имаме достъп, и които се оказват недостатъчно убедителни", казва д-р Катрин Хибърт, директор на интензивното отделение на Масачузетската многопрофилна болница. "Надявам се това да е истина, тъй като ще бъде огромна крачка напред и ще ни позволи да помагаме на нашите пациенти", допълва д-р Хибърт, като отбелязва, че на този етап няма да променя практиките.

"Стероидите потискат имунната система", предупреждава д-р Томас Макджин от Нортуел Хелт, Ню Йорк. "Искаме да видим как изглежда изследването с оглед на скорошното изтегляне на публикация", допълва експертът.

Русия също заяви, че използва дексаметазон за лечение на Ковид-19, но не го смята за панацея, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на изказване на Сергей Авдеев от руското министерство на здравеопазването пред агенция РИА.

Дексаметазонът, евтин и широкоразпространен стероид, е първото лекарство, за което се смята, че може да спаси живота на тежко болни пациенти с Covid-19

Великобритания увеличава запасите си от дексаметазон до 240 000 дози, съобщи Ройтерс, като цитира британския здравен министър Мат Ханкок. В същото време говорител на германското здравно министерство съобщи, че няма причина страната да се запасява със стероида.