Световната здравна организация се събира на извънредно заседания заради новооткрития вариант на коронавируса в Южна Африка и Ботсвана, за който беше съобщено вчера.

Той е с около 32 мутации и учените алармират, че това го прави много опасен. Установено е, че вариантът се разпространява най-вече сред младите хора.

Много от мутациите на този нов вариант са свързани с неговата преносимост и резистентност към ваксината и има повече промени в Spike протеина, отколкото всяка предишна версия.

Единствената надежда на учените в момента е огромният брой мутации да "работят" срещу вируса, тоест да го направят нестабилен и по този начин да предотвратят масовото му разпространение, преди да стане твърде опасен, съобщава БНР.

Вчера учени от Южна Африка съобщиха, че са открили нов вариант на коронавируса с множество мутации, като местните учени работят, за да разберат потенциалните му последици, предаде Франс прес.

"За съжаление, открихме нов вариант, който е причина за безпокойство в Южна Африка", каза вирусологът Тулио де Оливейра на спешно свикана пресконференция.

Вариантът - наречен B.1.1.529 - има "много необичайна констелация" от мутации, които са тревожни, защото биха могли да му помогнат да избегне имунния отговор на тялото и да го направи по-заразен, казаха южноафриканските учени, цитирани от Ройтерс.

Ранните сигнали от диагностичните лаборатории предполагат, че вариантът бързо се е увеличил в най-населената провинция Гаутенг, където се намира столицата Претория, и може вече да присъства в останалите осем провинции на страната, казаха още те.

Този вариант е открит и в Ботсвана, и в Хонконг, като случаят с Хонконг е на пътник от Южна Африка. До 90% от новите случаи в Гаутенг могат да бъдат B.1.1.529, смятат учените.

"Въпреки че данните са ограничени, нашите експерти работят извънредно с всички установени системи за наблюдение, за да разберат новия вариант и какви могат да бъдат потенциалните последици", се посочва в изявление на Националния институт по заразни болести на Южна Африка.

Междувременно на Острова реагираха със силна тревога.

Този новооткрит вариант в Южна Африка е най-обезпокоителният от всички варианти досега, казаха британските здравни експерти. Според тях той има двойно по-голям брой мутации в сравнение с варианта Делта, като някои от заобикалят имунната защита, предаде Ройтерс.

Лондон забрани временно от днес на обяд самолетните полети от Република Южна Африка и пет други южноафрикански държави, а британците, които се завръщат от тези места, ще подлежат на карантина.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство заяви, че новият вариант, наричан засега B.1.1.529, има т.нар. шипчест протеин (пепломер протеин) - много различен от този на оригиналния коронавирус, на чиято основа са създадени ваксините срещу Ковид-19.

Вариантът има мутации, които вероятно ще заобикалят имунния отговор, създаден от преболедуване или ваксина, както и мутации, свързвани с повишена вирулентност.

Южна Африка беше първата страна, в която беше открит Бета вариантът на Covid-19 през миналата година. Бета е един от само четирите Covid варианта, обозначени като "повод за загриженост" от страна на СЗО, защото има доказателства, че тези варианти са по-заразни и ваксините действат по-малко срещу нея.

В тази част на африканския континент беше открит по-рано тази година и друг вариант - C.1.2, но той така и не измести по-разпространения вариант Делта и все още представлява само малък процент от геномите, секвенирани през последните месеци.