Ваксината срещу Ковид-19, разработена от "АстраЗенека", може да бъде прилагана и на хората над 65-годишна възраст, изтъкна в сряда експертният съвет за ваксините към Световната здравна организация /СЗО/, цитиран от Франс прес.

В очакваните с нетърпение и повишен интерес препоръки на Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията към СЗО /SAGE/ се казва, че препаратът "може да бъде прилаган дори когато има варианти на коронавируса в дадена страна".

"Хората на възраст над 65 години би трябвало да получат имунизация с ваксината", заяви председателят на експертната група Алехандро Кравиото по време на пресконференция.

Препоръките на СЗО идват в момент, когато препаратът с вирусен вектор, разработен съвместно от британската лаборатория "АстраЗенека" и от Оксфордския университет, е подложен на съмнение дали е ефикасен в групата на над 65-годишните. Ваксината срещна неодобрение и в страните, в които са разпространени вариантите на Ковид-19.

Препаратът на Астра Зенека/Оксфорд беше масово приложен на населението във Великобритания още от месец декември. Той беше одобрен и от редица държави от Европейския съюз.

Но някои правителства предпочетоха да препоръчат приложението му единствено на гражданите под 65-годишна възраст, а понякога и под 55 г. Причината за подобно решение беше обоснована от липсата на достатъчни данни за ефикасността на ваксината за по-възрастното население.

Република Южна Африка, позовавайки се на свое проучване, изказа възможността за "ограничена ефикасност" на продукта срещу южноафриканския вариант. Той е считан за по-заразен и главен виновник за втората вълна на пандемията в тази страна.

В своите препоръки експертите изтъкват, че тяхното проучване е имало за цел да бъде преценена ефикасността на ваксината срещу всички форми и тежест на заболяването. Но малкият размер на извадката не е позволил да се прецени специфично ефикасността на ваксината срещу най-тежкото протичане на Ковид-19.

"Като се има предвид всичко това, СЗО препоръчва прилагането понастоящем на ваксината AZD1222 дори и тогава, когато са налични варианти на патогена в дадена страна", изтъкват експертите.

С ефикасност, оценена досега на 70 процента, ваксината на "Астра Зенека/Оксфорд е с по-слабо постижение, в сравнение с тези на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна", чиято успеваемост надминава 90 процента.

Но препаратът на "АстраЗенека" използва една по-традиционна технология. Това го прави по-евтин и по-лесен за съхранение, тъй като може да бъде държан в обикновени хладилници, а не при извънредно ниски температури. Затова е по-пригоден за масови ваксинационни кампании.

ЕС не подготвя пазарно разрешение за ваксината "Спутник"

Европейската агенция по лекарствата опроверга днес разпространяваните твърдения от руски медии и източници, че подготвя оценка за достъп до пазара в ЕС на ваксината "Спутник".

Досега не сме получили искане за оценка на възможността за осигуряване на пазарен достъп, се посочва в изявление на агенцията. Допълва се, че руският производител е получил насоки за европейските законодателни изисквания за одобряването на ваксина.

В изявлението се отбелязва, че продължават разговорите с руската страна за определяне на следващите стъпки. Уточнява се, че досега за руската ваксина е потърсена оценка на свойствата, след която може да се поиска пазарен достъп и това е посоката за най-обещаващите препарати.

Агенцията заявява, че ще продължи сама да съобщава, когато получи искане за оценка или за достъп до пазара на лекарствени изделия. Докато няма такова съобщение, промяна не е настъпила, се посочва в изявлението. Допълва се, че всички около 50 разглеждани ваксини срещу ковид се оценяват по еднакви показатели.

По-рано Европейската комисия съобщи, че не предвижда да включи руската ваксина в имунизационната стратегия на ЕС. Комисията уточни, че всяка страна от ЕС е свободна на своя отговорност да осигурява ваксини, каквито прецени. Утвърдените досега в ЕС три ваксини ще бъдат осигурени над 1,2 милиарда дози, достатъчни за ваксинирането на всички пълнолетни европейци.

От утвърдените досега в ЕС три ваксини ще бъдат осигурени над 1,2 милиарда дози, достатъчни за ваксинирането на всички пълнолетни европейци, заявиха още от ЕК.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви:

Свиквайте с идеята за повторна ваксинация

Британците трябва да очакват да им поставят и в бъдеще ваксини срещу КОВИД-19, за да може да се реагира на мутациите на новия коронавирус, заяви Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Докато по цял свят се провеждат кампании за имунизация, изследователите проучват промени и подобрения, за да ги направят по-ефективни срещу новите варианти на коронавируса, някои от които изглежда се разпространяват по-бързо. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският, южноафриканският и бразилският.

"Мисля, че ще трябва да свикнем с идеята за ваксиниране и повторно ваксиниране през есента, докато се изправяме срещу тези нови варианти", заяви британският премиер пред парламента.

По-рано тази седмица министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че Великобритания е приела да купи 50 милиона нови дози ваксини, насочени специално срещу новите варианти на КОВИД-19.

Ръководителят на групата за изследване на ваксините към Оксфордския университет заяви вчера, че все още не е ясно дали светът се нуждае от нови ваксини, за да се справи с различни варианти на новия коронавирус. Учените работят по нови ваксини, така че няма основания за безпокойство, увери той.

Ваксината, разработена съвместно от Оксфордския университет и компанията Астра Зенека (AstraZeneca), изглежда дава само ограничена защита срещу леки и средни форми на КОВИД-19, предизвикани от южноафриканския вариант, показаха предварителните резултати от изпитание. Астра Зенека обаче заяви, че нейната ваксина може да защити хората срещу тежко протичане на заболяването.

Великобритания вече е поставила първа доза от различни ваксини на над 12,6 милиона души и е на път да изпълни поставената цел да имунизира до средата на този месец всички представители на най-уязвимите групи.

КОВИД-19 отне живота на 2,34 милиона души по света от края на 2019 г., като Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни и на първо място по смъртност в Европа, с близо 114 хиляди починали.